Luonnollisuus ja luonnonkosmetiikka ovat tämän hetken in-juttuja kauneudenhoidossa.

Turhien, ihoa ärsyttävien kemikaalien käyttäminen onkin huonoksi iholle, joka voi reagoida niihin epäpuhtauksilla ja ihottumalla. Näillä vinkeillä helpotat peilikaappisi ja meikkipussisi siirtymävaihetta kohti luonnonmukaisempia ja ihoystävällisempiä ehostustapoja.

1. Siirry luonnonkosmetiikkaan tuote tuotteelta.

Ei ole järkeä heittää kaikkia vanhoja tuotteita menemään. Sitä mukaa, kun jokin sinulle tärkeä tuote loppuu, osta tilalle luonnonkosmetiikan vastaava tuote. Luonnollisuuteen heräämisen ei kannata antaa aiheuttaa stressiä.

2. Tarkista, mitkä kosmetiikkamerkit ovat oikeasti luonnonkosmetiikkaa.

Kattavan listan Suomessa valmistetuista ja Suomeen maahantuoduista luonnonkosmetiikkamerkeistä löydät esimerkiksi Pro luonnonkosmetiikka Ry:n sivuilta. Jos olet huolestunut tällä hetkellä käytössäsi olevista tuotteista, voit tarkistaa niiden ainesosien haitallisuuden EWG’s Skin Deep Cosmetic Databasesta. Jos tuote on määritelty tasolle 1 tai 2, voit käyttää sitä huoleta. Jos se taas on määritelty tasolle 7-10 ja saanut punaisen luokituksen, tuote kannattaa ehkä heittää pois, sillä se sisältää korkean riskin omaavia ainesosia.

3. Aloita siirtyminen tuotteista, jotka ovat ihollasi pisimpään.

Aloita vaihtamalla kasvoille laitettava kosteusvoide, sillä sitä käytetään yhdestä kahteen kertaa päivässä. Muita kauan iholla tai ihoa vasten olevia tuotteita ovat muun muassa vartalovoiteet, seerumit, naamiot, pohjustusaineet, meikkivoiteet ja puuterit. Myös hiustenhoitoaine on päässä yleensä useita minuutteja.

4. Älä ole sokea mainoslauseille.

Monet tuotteet mainostavat itseään sanoilla ”luonnollinen”, ”cruelty free”, ”organic” ja ”natural”, vaikka eivät olisi luonnonkosmetiikkaa nähneetkään. Tämä on niin sanottua viherpesua, jonka ei kannata antaa hämätä itseään. Tarkista, löytyykö etu-tai takaetiketeistä päteviä sertifikaattitunnuksia. Muista kuitenkin, että sertifikaatit maksavat yrityksille, eikä kaikilla pienillä mutta tarkastelunkestävillä luonnonkosmetiikkafirmoilla ole välttämättä varaa sertifioida tuotteitaan.

5. Lue ainesosaluottelot.

Kun ostat uuden tuotteen, katso vilahtaako ainesosaluettelossa sulfiitteja, hajusteita, parabeeneja ja ftalaatteja. Katso, mitkä tuotteen luonnolliset ainesosat ovat – joilla sitä yleensä mainostetaan – ja missä kohtaa ne ovat aineosaluettelossa. Aineet on merkitty siihen järjestykseen, mitä tuotteessa on eniten. Mitä vähemmän ainesosaa valmiissa tuotteessa on, sitä vähemmän siitä on sinulle tuotteen ostamisen arvoista hyötyä.

6. Etsi luottotuotesarja.

Testaile eri tuotesarjoja ja pyri löytämään suosikkisi. Hyvän tuotesarjan löytämisessä auttaa, kun tutustut sarjojen ideologiaan, ihmisiin sarjojen takana, valmistusmenetelmiin, raaka-aineisiin ja ekologisuuteen. Kun uskot ideaan tuotteiden takana, uskot myös tuotteisin.

Lähde: Mind Body Green