Halaamisessa on monia hyviä puolia.

Toisen, etenkin itselle tärkeän ihmisen halaaminen tuntuu aina miellyttävältä. Helsingin Sanomat listasikin kuusi syytä, miksi halaus on hyvästä sinulle.

1. Halaamalla verenpaine voi alentua.

HS:n mukaan kumppanilta saatu lyhytkin halaus yhdistettynä toisen kädestä kiinni pitämiseen kymmenen minuutin ajan riittää vähentämään fyysisiä stressioireita merkittävästi.

2. Mielihyvähormoni oksitosiinin tuotanto lisääntyy lämpimän, pitkän halauksen myötä.

Oksitosiini vahvistaa ihmisten välistä luottamusta ja kiintymystä. Sen vaikutuksiin perehtynyt tutkija Paul Zak suositteleekin HS:n mukaan kaikkia halaamaan vähintään kahdeksan kertaa päivässä.

3. Halauksen saajan itsetunto voi kohentua ja huolet keventyä, kun saa halia jotakuta.

Hollantilaisen tutkimuksen mukaan kosketus lievittää kuolemanpelkoa ja eksistentiaalista ahdistusta. HS:n mukaan jopa pelkän nallekarhun halaaminen voi auttaa.

4. Tapasi tervehtiä vaikuttaa kohtaamisen kulkuun, sillä sen sävy muuttuu riippuen siitä, onko halannut vai vain kätellyt toista ihmistä.

Halaaminen tekee tilanteesta tunnepitoisemman ja vähentää keskustelun alkuvaiheen muodollisuutta. Muisto halauksesta pitää myös yllä positiivista mielialaa kohtaamisen jälkeen.

5. Halauksesta voi päätellä myös paljon suhteen tilata tai siitä, kuinka syvästä ystävyydestä on kyse.

Jos toiseen painautuu voimakkaasti, kertoo se Helsingin Sanomien mukaan kiintymyksestä ja arvostuksesta. Sen sijaan kevyt halaus on joko neutraaline ystävällinen tai varautunut. Muutama vuosi sitten tehty yhdysvaltalaistutkimus selvitti, että keskenään vieraatkin ihmiset osaavat tulkita toisen kosketuksesta välittyvän tunnesisällön yllättävänkin tarkasti.

6. Itsensä halaaminenkin voi auttaa hätätapauksessa.

Brittiläistutkimuksessa vapaaehtoisesti siihen osallistuneet koehenkilöt tunsivat vähemmän kipua, kun he suojasivat kehoaan käsillään ottaessaan vastaan laserimpulsseja.

Lähde: Helsingin Sanomat