Jokaisella yli 50-vuotiaalla on jälkiviisautta ja näkemystä siitä, mitkä päätökset ja teot olivat hyviä ja mitkä vain seurausta nuoruuden naiiviudesta.

HuffPostin yli 50-vuotiaille tarkoitettu osio kysyi lukijoiltaan asioita, joita he tietävät nyt, mutta mitä olisi kannattanut tietää jo puolta nuorempana. Näistä asioista on koostettu kymmenen kohdan lista elämänohjeista, jotka jokaisen parikymppisen pitäisi tietää.

Näitä neuvoja yli 50-vuotiaat antoivat nuoremmille:

1. Puhu enemmän suoraan

Sinä olet itse itsesi ainoa aito puolestapuhuja, joten älä koskaan epäröi puolustaa itseäsi ja kertoa ajatuksistasi.

2. Tiedä, milloin on oikea aika lähteä

HuffPostin mukaan moni sivuston lukija kertoi pois lähtemisen olevan välillä todella vaikeakin ratkaisu, mutta se on joskus paras asia, jonka itselleen voi tehdä. Mitä nopeammin sen ymmärtää, sitä vähemmän hukkaat aikaa turhaan.

3. Säästä enemmän rahaa

Eläkepäiviä kannattaa miettiä jo varhaisessa vaiheessa, ettei hätä iske viisikymppisenä. Työnteosta karttuu eläkettä, mutta myös lisäsäästäminen voi olla tarpeen.

4. Harkitse pääainettasi uudelleen

HuffPost kertoo muutaman lukijan todenneen toivovansa yli 50-vuotiaana, että olisi nuorempana harkinnut pääainettaan uudelleen tai miettineen, onko järkeä lopettaa koulu kesken vai ei.

5. Matkusta enemmän

Olet vain kerran nuori ja ennen kuin asuntolainat ja vakityöt sitovat sinua enemmän kiinni arkeen puolison ja lasten kera, voi olla hyvä idea matkustaa ja seikkailla maailmalla. Harkitse töiden tekemistä ulkomailla. Matkusta kaupunkiin, jonne olet aina halunnut päästä.

6. Ota vähemmän velkaa

Älä osta tavaroita, joita et tarvitse ja mieti pitkään, tarvitseko todella luottokortin. Se raha ei ole ilmaista ja sitä ei kannata tuhlata muotivaatteisiin ja hulppeaan lomaan. Veloissa oleminen on tympeää missä muodossa tahansa.

7. Harkitse avioliittoa

Mieti todella, oletko valmis avioliittoon ennen kuin menet naimisiin. HuffPostin mukaan useat lukijat kertoivat, että heidän olisi kannattanut odottaa avioitumisen kanssa. Jokainen tietää itse milloin siihen on valmis ja ennen suuren askeleen ottoa kannattaa olla varma, että se on jotain, mitä haluaa tehdä.

8. Hidasta tahtia

Monelta menee tärkeitä hetkiä ohitse, koska on liian kiire murehtia urasta tai siitä, mitä päivittäisi sosiaaliseen mediaan. Elämä on lyhyt ja siitä kannattaa nauttia.

9. Hanki parempi koulutus

Kukaan ei voi viedä saavutuksiasi sinulta ja koulutus on yksi niistä. Moni HuffPostin lukija harmitteli, että oli jättänyt korkeakoulun kesken tai ylipäänsä väliin kokonaan. Koulutus on aina hyvä vaihtoehto missä muodossa tahansa, koska se voi auttaa sinua saavuttamaan unelmiesi työn, tapaamaan erilaisia ihmisiä sekä oppimaan näkemään asiat hieman eri tavalla.

10. Muista terveysasiat

25-vuotiaana monet saattavat jo huomata aineenvaihdunnan hidastuvan, mutta itsestään huolehtiminen ikääntyessä on muutakin kuin vain pizzaa sisältävän ruokavalion muuttaminen. Kyse on myös siitä, että luo tapoja, jotka johtavat pitkään elämään, jossa on tarpeeksi terve tehdäkseen asiat, jotka haluaa tehdä. Lopeta tupakointi tai vähennä alkoholin juomista. Muista, että pienetkin muutokset voivat johtaa isoihin hyötyihin pitkässä juoksussa.

Lähde: HuffPost