Tyypin 2 diabetes, jota myös aikuistyypin diabetekseksi kutsutaan, lisääntyy kaikkialla maailmassa, myös nuorilla.

Vaikka kolmasosalla on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen, pelkkä alttius johtaa harvoin sairastumiseen. Yleisin aiheuttaja on liikalihavuus, yhdistettynä vähäiseen liikkumiseen.

Nuorin tähän mennessä tyypin 2 diabetekseen sairastunut on 3-vuotias

The Guardian uutisoi taannoin latinalaisamerikkalaisesta 3-vuotiaasta tytöstä, jolla todettiin tyypin 2, eli yleensä elintapojen aiheuttama diabetes. Tyttö painoi lääkärin vastaanotolle tullessaan 35 kg ja kärsi diabeteksen tyypillisistä oireista, kuten janon tunteesta ja kasvaneesta virtsaamistarpeesta. Muuten tytön sairaushistoria oli ns. merkityksetön. Lääkärit myös testasivat, oliko kyseessä tyypin 1 diabetes, joka on yleisempi diabetestyyppi nuorilla, mutta tulokset sulkivat sen pois.

Tarkastelussa todettiin, että tytön perheen ruokavalio tottumukset olivat kehnonlaiset. Perheen ruokavalio sisälsi runsaasti rasvaa ja energiaa.

Tytön onneksi, lääkehoidolla ja ruokavaliomuutoksilla, hänen painonsa laski ja verensokeritasonsa palasivat normaaliksi. Ajan kuluessa hän ei enää tarvinnut myöskään lääkehoitoa.

Varhainen seulonta ja tiedon lisääminen ehkäisevät ääritapauksia

Jotta lisääntyvä diabetes 2 saadaan laskuun nuorilla ja lapsilla, on avainasemassa varhainen seulonta ja diagnosointi. Tietoisuus siitä, että tyypin 2 diabetes on mahdollinen jopa hyvin pienillä liikalihavilla lapsilla, antaa mahdollisuuden oikeanlaiseen hoitoon.

Terveellisen ruokavalion ja elintapojen merkitystä ei voi liioin korostaa. Kun vanhemmilla on tieto oikeanlaisesta, terveydelle ja kasvulle edullisesta ruokavaliosta, on myös lapsen riski sairastua erittäin pieni.

Jaathan eteenpäin, jotta jokainen on tietoinen myös lapsen riskistä sairastua tyypin 2 diabetekseen!

Lue myös nämä diabetekseen liittyvät artikkelit:

Maailman diabetespäivä: Jopa 100 000 suomalaista sairastaa diabetesta tietämättään – tutustu oireisiin

Iso osa diabetesdiagnooseista tehdään sattumalta – moni oire tunnetaan huonosti

Lähteet: BBC, The Guardian, Terveyskirjasto