Kodin sisustamisessa on aikakausia, jolloin toiset asiat ja esineet nousevat kuumaakin kuumammaksi. Ilmiötä on entisestään vauhdittanut sosiaalinen media, joka mahdollistaa trendien bongailun reaaliajassa.

Somen nousun, kuten blogien ja Instagramin, myötä ihmisten kodit ovat nykyisin julkaisesti löydettävissä ja tarkasteltavissa. Näissä kodeissa näkyy se, että vaikutteita on saatu ja otettu muiden kodeista, sillä kodit muistuttavat pitkälti toinen toisiaan.

Hyvää ilmiössä on se, että kodin voi nykyisin sisustaa entistä helpommin yleisesti hyväksi havaituilla, laadukkailla tuotteilla. Kriitikot puolestaan nostavat esiin sen puolen, että kodit ovat toistensa kopioita, eivätkä heijasta asujansa persoonallisuutta. Massatuotteista ja -trendeistä huolimatta, kotiin, joka on muutoin sisustettu sisustuslehtimäisesti, voi tuoda omaa kädenjälkeään yksityiskohdilla, kuten vanhoilla antiikkiesineillä tai ainutlaatuisilla matkamuistoilla.

Nainen.com listasi sisustukselliset valtatrendit tällä hetkellä. Mikäli kaipaat kotiisi ripauksen ”blogikotia”, näillä vinkeillä loihdit kodistasi hetkessä trendikkään:

1. Marmori

Marmori näkyy kodeissa jälleen sitten 80-luvun. Marmori on usein valkoista, ja sitä löytyy keittiön tai wc:n pinnoista, pöytien pinnoista, tarjottimista, leikkuualusista ja kynttilänjaloista. Koska marmori on suhteellisen tyyristä tavaraa, ovat monet korvanneet aidon marmorin d-c-fix -kontaktimuovilla.

2. Viherkasvit

Kasvit ovat tehneet paluunsa ennen kovin steriileihin koteihin. Kasveista suosituimpia ovat tällä hetkellä muun muassa huonekuusi, peikonlehti, eukalyptuksen oksat, kummituspuu ja oliivipuu.

3. Musta-valkoisuus, jota pehmennetään harmaan tai greigen eri sävyillä

Valkoinen lautalattia nauttii erityisen suurta huomiota tällä hetkellä. Rohkeimmat maalaavat myös seiniä kokonaan mustiksi. Kontrastista väriyhdistelmää pehmennetään erityisesti harmaan – mutta myös greigen – eri sävyillä, kuten tekstiilien muodossa.

4. Minimalismi

Selkeät ja yksinkertaiset linjat ovat kovassa huudossa. Pelkistetyt, suoraviivaiset muodot, pikemmin kuin runsaat ja rönsyilevät muodot ovat ajankohtaisia blogikodeissa.

5. Graafisuus

Vaikka graafisten elementtien huipun väitetäänkin jo menneen ohi, graafisuus näkyy vielä vahvasti kodeissa, muun muassa mattojen, taulujen ja tyynyjen muodossa. Raidat ja siksak- eli sahalaitakuvio ovat varmoja valintoja.

6. Betoni

Betoniruukut ja tasot ovat kovaa valuuttaa sisustajien blogimaailmassa. Betonia löytyy myös kynttilänjaloista ja tarjottimista.

7. Metallinhohto

Metalliset sävyt näkyvät laajalti kodeissa. Erityisesti kupari, kulta ja messinki nauttivat nyt suurta suosiota, mutta kodeista löytyy myös perinteistä, ehkäpä turvallisempaakin hopean sävyä.

8. Luonnonmateriaalit

Luonnonmateriaalit, kuten pellava ja villa, ovat suosiossa. Pellavaa löytyy usein lakanoista ja verhoista, kun taas villa löytyy laajalti matoista.

9. Tuoksukynttilät

Aromaattiset tuoksut kotona ovat arjen ylellisyyttä. Blogeista löydät usein kalliita kynttilöitä lasisessa purkissa.

10. Julisteet

Some-kodeissa nähdään paljon printtijulisteita perinteisten maalauksien sijaan. Julisteissa suosittuja ovat erilaiset lauseet, kirjaimet ja numerot. Myös valokuvaprintteja voi löytää kodeista.

11. Vaalea puu

Vaalea puu, jossa puun syyt näkyvät, on pinnalla, joskin se kuuluu myös olennaisesti perinteiseen, skandinaaviseen sisustamiseen. Puu saa olla jopa käsittelemätöntä. Termi ’vaneri’ vilisee blogimaailmassa, ja sitä löytyy niin sängyn päätynä, pienesineissä kuin pöytälevynäkin.

12. Taljat

Lampaan taljat ovat hitti, etenkin talvisaikaan. Valkoisen, lyhytkarvaisen taljan rinnalle on myös viime aikoina noussut harmaan sävyinen, pitkäkarvainen lampaantalja.

13. Pastellisävyt

Pastellit jatkavat suosiotaan yhä kodeissa. Pastellisia sävyjä nähdään pienissä määrin, kuten tyynyissä tai kynttilöissä. Suurin pastellihysteria lienee kuitenkin jo laantunut sisustuksessa.

14. Ruskea nahka

Ruskea väri on monelle sisustajalle yhä punainen vaate tekstiileissä ja seinissä. Ruskeaa väriä saatat löytää kuitenkin nahkan muodossa, esimerkiksi ajan patinoimista nojatuoleista.

15. Kristalli

Kristallilasit näkyvät nyt kodeissa ja kattauksissa. Niistä juodaan niin yrteillä maustettua vettä kuin erikoiskahvejakin. Uskaliaimmat ovat tuoneet kristallia laajemminkin koteihinsa, muun muassa kristallikruunun muodossa.

16. Klassikot

Aika ei ole ajanut klassikkotuotteiden ohi, kuten nimikin jo kertoo. Blogikodeista löytyy samoja esineitä, joita omien vanhempien luona on saattanut ihastella. Ajattomia, nostalgisia brändejä löytyy monista kodeista.

17. Himmelit

Blogeissa on nähty paljon ’tee se itse’ eli DIY-juttuja, ja yksi näistä on himmeli. Himmeli on veikeä, useimmiten katosta roikkuva rakennelma, jonka voi rakentaa itse ontoista pilleistä ja langasta.

18. Kalliit purnukat

Koska sisustamisessa on kyse paitsi funktionaalisuudesta, myös vahvasti estetiikasta, esillä olevat purnukat saavat olla mahdollisimman hienoja. Tämä koskee paitsi pesuaineita, kuten saippuapulloja ja kodin siivoukseen käytettäviä aineita, myös kosmetiikkaa ja tuoksuja.

19. Valosarjat

Pallovaloja ja muita rouheampia valosarjoja voi bongata blogikodeista. Tyypillisesti valosarjat ripustetaan verhotankoihin, vaaterekkiin tai ovenkarmeihin roikkumaan.

20. Liitutaulut

Liitutaulut ja liitutaulumaali ovat suosiossa. Liitutauluja löytyy kodeista sellaisenaan, usein eteisestä, keittiöstä tai toimistosta, ja toiset maalaavat jopa kokonaisia seiniä tai pöydän pintoja liitutaulumaalilla.

21. Vaaterekki

Bloggaajien kodeissa vaatteet roikkuvat kauniisti esillä rekissä. Kauneimmat yksilöt, kuten vaaleat silkkipaidat tai merkkilaukut, ripustetaan rohkeasti näkyville.

22. Pukkijalat

Pukkijalat ovat suosittuja pöytälevyjen alla. Pukkijalat ovat useimmiten mustat tai valkoiset. Pukkijalat löydät useimmiten toimistopöydän tai keittiön pöydän alta.

23. Apteekkimaisuus

Trendikkäistä kodeista löytyy ripaus apteekkimaisuutta, muun muassa apteekkarin lipastojen ja apteekkipullojen muodossa. Nämä tuovat sopivaa rosoa ja teollisuutta muutoin kiiltokuvamaiseen sisustukseen.

24. Pahvi- ja paperilaatikot

Laatikot kuuluvat olennaisena osana sisustukseen, ja laatikot saavat lojua esillä. Useimmiten laatikot ovat aseteltuna kauniisti kirjahyllyyn tai pinottuna päällekkäin lattialle. Vanhat, kauniit merkkikenkien laatikot kannattaa siis säästää.

25. Paperikoristeet

Kodeissa saa olla esillä paperisia koristeita, kuten viirinauhoja tai hunajakennomaisia paperipalloja, muutenkin kuin juhla-aikana. Erityisen suosittuja paperikoristeet ovat lasten huoneissa. Paperikoristeissa suositaan myös erilaisia värejä, ja ne piristävätkin mukavasti muutoin yksiväristä sisustusta.

Mitä muita kotien sisustuksellisia valtatrendejä sinä tiedät, joita ei löytynyt listalta? Löytyykö sinun kodistasi jokin tai joitakin edellä mainituista?