Vuosi 2022 on hyvä aloittaa tekemällä elintapoihin sellaisia muutoksia, jotka kuormittavat vähemmän luontoa ja pienentävät hiilijalanjälkeä.

Moni sellainen teko voi vaikuttaa ylitsepääsemättömän vaikealta, työläältä ja ne voivat tulla kalliiksikin. On kuitenkin monta tekoa, jotka ovat helppoja ja halpoja. Katso tästä alta, mikä näistä kymmenestä muutoksesta sopisivat sinulle.

1. Pese vaatteet korkeintaan 30 asteessa

Tämä ei ainoastaan ​​vähennä kankaisiin tulevia vaurioita (eli vaatteet säilyvät pidempään), vaan se myös estää mikrokuitujen vapautumisen, joiden on todettu pääsevän vesistöön ja sitä kautta ravintoketjuumme. Kun koneen täyttää vielä täyteen, se vähentää vaatteisiin kohdistuvaa kitkaa ja estää myös mikrokuitujen vapautumista.

2. Vaihda ekologisempaan pyykinpesuaineeseen

Jos et vielä käytä ekologista pyykinpesuainetta, nyt voisit vaihtaa sellaiseen.

3.  Tee vastuullisempia ostoksia

Queenslandin yliopiston mukaan maailmanlaajuisesti kulutetaan joka vuosi 80 miljardia uutta vaatekappaletta, joka on 400 % enemmän kuin mitä kulutettiin vain kaksi vuosikymmentä sitten.

4. Paranna kierrätystaitojasi

Kierrätystaitoja kannattaa välillä päivittää, koska yhä useamman asian kierrättäminen lisääntyy ja helpottuu.

5. Vaihda lehmän maito kauramaitoon

Esimerkiksi kahviin voi lorauttaa lehmän maidon sijaan kauramaitoa. Tutkimuksen mukaan yhden lasillisen lehmänmaidon tuottaminen päivittäin vuoden ajan vaatii 650 neliömetriä maata eli yli kymmenen kertaa niin paljon kuin kauramaidon tuottamiseen.

6. Luovu tai vähennä talouspaperin käyttöä

Talouspaperin voi korvata luutuilla ja pyyhkeillä.

7. Syö lähiruokaa

Lähiruoka on ekologinen vaihtoehto, koska se tulee läheltä eikä sen kuskaaminen ole aiheuttanut päästöjä niin paljon kuin kauempaa kuskatun ruuan.

8. Koita heittää vähemmän ruokaa pois

Kun esimerkiksi suunnittelee päivän ateriat paremmin ja eikä osta liikaa nopeasti pilaantuvaa ruokaa kerralla, saa vähennettyä pilaantuneen ruuan määrää.

9. Kompostoi ruokajäte

Myös omakotitalon pihalle voi tilata kompostin, joka käydään tyhjentämässä. Laita kompostiin kaikki sinne kelpaava jäte.

10. Muuta kauneusrutiineja

Osta luontoystävällisempiä kauneustuotteita. Monille tuotteille, jopa deodoranteille, löytyy täyttöpakkauksia.

Kuulostivatko helpoilta muutoksilta?

Lähde: Metro