Suolisto on kehomme tärkeä koneisto, jolla suuri vaikutus terveyteen ja elimistön toimintakuntoon.

Hajottaessaan syömäämme ruokaa, suolemme imee ravintoaineita, jotka edesauttavat kehomme eri toimintoja, energiantuotannosta hormonitasapainoon, ihon terveyteen, mielenterveyteen ja jopa toksiinien ja jätteiden poistamiseen.

Suolistomme kattaa noin 70 prosenttia immuunijärjestelmä, joten sen arvostaminen ja huolenpito ovat avain monien kehomme ongelmien ratkaisemiseen. Tässä 10 asiaa, jotka sinun hyvä tietää, jotta osaat tulkita paremmin suolistoasi ja pitääksesi sen paremmassa kunnossa.

1. Toimiiko vatsasi säännöllisesti?
Normaalista vatsan toiminnasta, eli ulostamisesta, puhutaan silloin, kun ulostamista tapahtuu kolmesta kerrasta päivässä, aina kolmen päivän välein. Vaikka jokainen suolisto on erilainen, terveellä suolistolla on usein säännöllinen rytmi.

Jos ulostamista tapahtuu harvemmin kuin kolmen päivän välein, tai jos oma ulostamisväli laajenee, on kyse todennäköisesti ummetuksesta. Ummetuksella on monia syitä, se saattaa johtua kehon kuivumisesta ja joskus myös mm. kilpirauhasongelmista, mutta aina ensin kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Terveyttä edistävä ja paljon kuituja sisältävä ruokavalio on paras apu ummetukseen.

2. Jalostetut elintarvikkeet hyökkäävät kehoa vastaan
Jalostetut elintarvikkeet voivat aiheuttaa tulehdusta ruoansulatuskanavan limakalvossa, eli siellä, jossa ruoka imeytyy. Puhtaat, käsittelemättömät ruoka-aineet ovatkin suoliston suosikkeja.

3. Vähennä gluteenin saantia
Gluteeniton ruokavalio liitetään yleensä keliakiaan, mutta keliakian kaltaisia oireita saattaa gluteenista aiheutua, vaikka ei keliakiaa sairastaisikaan. Paras tapa selvittää, aiheuttaako gluteeniyliherkkyys oireita, on noudattaa gluteenitonta ruokavaliota vähintään kuukauden ajan.

4. Suolisto tarvitsee prebiootteja
Prebiootit ovat ns. suoliston hyvien bakteereiden, eli probioottien ruokaa. Probiootit ylläpitävät suolen toimintaa ja niillä suuri vaikutus mm. vastustuskykyyn. Prebiootteja ovat mm. sipuli, valkosipuli, parsa, banaani ja palkokasvit.

5. Syö hapankaalia
Prebioottien lisäksi, on tärkeä myös saada elimistöön probiootteja. Fermentoidut elintarvikkeet, kuten hapankaali ja mm. kimchi tarjoavat näitä ”eläviä suoliston ystäviä”.

6. Masentaako? Syy voi olla nauttimasi ruoka
Kun ruoansulatuksesi on sekaisin, kehomme voi tuottaa vähemmän välittäjäaineita, kuten serotoniinia, sillä 95 prosenttia serotoniinista tuotetaan ohutsuolessa. Alhainen serotoniinipitoisuus liittyy vahvasti ahdistukseen, masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin.

7. Nuku viikonloppuisin
Riittävä unen saaminen auttaa alentamaan kortisolitasoja ja antaa suolen aikaa korjata itsensä. Älä siis tunne syyllisyyttä siitä, että heräät viikonloppuna vasta puolenpäivän aikaan, varsinkin, jos et ole nukkunut kunnolla viikon aikana.

8. Hitaat syövät nopeat
Mitä ruoan syömisnopeuteen tulee, mitä hitaammin, sen parempi. Ruuan pureskelemiseen kuluva aika auttaa herättelemään ruoansulatuskanavasi toimintaan.

9. Rentouta mielesi
Mitä rennompi olet, sitä paremmin pystyt ravitsemaan kehoasi ja tekemään terveydelle edullisia päätöksiä.

10. Ei melua tyhjästä
Mitä vähemmän ruoansulatuskanavan toiminta sinua mietityttää, sen paremmin se toimii. Toisin sanoen, jos et joudu kiinnittämään huomiota ruoansulatuskanavan toimintaan, sillä on ilmeisesti kaikki hyvin.

Jaa tämä artikkeli eteenpäin, sillä sen aihe on tärkeä jokaiselle!

Lähde: Healthline