Tutkimuksen mukaan suomalaisten sateenkaariperheiden lapset ja nuoret voivat yhtä hyvin kuin ikätoverinsa, kertoo Yle.

Sateenkaariperheellä tarkoitetaan lapsiperhettä, jossa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Uusi tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Yle kertoo Sateenkaariperheet ry:n ja Väestöliiton hankkeesta, jonka mukaan suomalaisissa sateenkaariperheissä asuvat 10–18-vuotiaat lapset ja nuoret voivat psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti yhtä hyvin kuin ikätoverinsakin.

Useimmat suhtautuvat myönteisesti

Lisäksi sateenkaariperheet kertovat, että useimmat heidän kohtaamistaan muista lapsista, opettajista ja terveydenhuollon ammattilaisista suhtautuvat heihin myönteisesti tai neutraalisti.

Tutkimukseen osallistuneista 10–18-vuotiaista sateenkaariperhelapsista yksikään ei ollut ihastunut tai kokenut seksuaalista vetoa pelkästään samaa sukupuolta olevaa ihmistä kohtaan. Biseksuaalisen kiinnostukset havaittiin kuitenkin olevan yleisempää sateenkaariperheiden teini-ikäisten tyttöjen kohdalla.

Kannustavia vanhempia

Ylen mukaan sateenkaarivanhemmuus aiheuttaa kielteisiä tunteita erityisesti iäkkäämmissä miehissä, vähiten koulutetuissa, lapsiperheellisissä, aktiivisesti uskonnollisissa sekä maaseudulla asuvissa. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch kuitenkin tyrmää sateenkaariperheisiin liittyvät vanhanaikaiset käsitykset.

– Vanhempien seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta siihen, millainen vanhempi sinä olet. Voit olla homo tai hetero ja hyvä tai huono vanhempi, hän kommentoi Ylelle.

Tutkimuksesta myös selviää, että sateenkaariperheissä vanhemmat ovat onnistuneet luomaan lapsiinsa jopa keskimääräistä luottamuksellisemman yhteyden. He tukevat ja kannustavat lapsiaan paljon.

Lähde: Yle