Klassikkosadut voivat edistää vanhempien mielestä muun muassa häpäisyä ulkonäön takia ja kannustaa valehtelemaan.

Vanhemmilla on tapana lukea satuja ääneen lapsilleen, mutta aivan sellaisenaan satuja ei enää lueta. The Independent uutisoi kyselyn paljastaneen, että vanhemmat muuttavat klassikkosatujen juonia lukiessaan niitä ääneen, koska ne ovat väkivaltaisia ja poliittisesti epäkorrekteja.

Perinteiset sadut, kuten Punahilkka, Piparkakkupoika ja Kolme pientä porsasta, olivat vanhempien mielestä kaikista pahimpia. Joidenkin vanhempien mielestä osan niiden loput muistuttivat jo kauhuelokuvaa.

MusicMagpien teettämään kyselyyn vastasi 2 000 vanhempaa ja tuloksista paljastui, että yksi neljästä otti luovia vapauksia lukiessaan satuja lapsilleen ja muutti niitä sopimaan omiin uskomuksiinsa ja ajatusmaailmaansa. Sen sijaan 16 prosenttia myönsi kieltäneensä sadut kokonaan.

Vaikka klassikkosadut voivat vaikuttaa leikkisiltä ja viattomilta, paljastaa juonikuvioiden ja hahmojen läheisempi tarkastelu ongelmallisia piirteitä, kertoo The Independent. Esimerkiksi Punahilkassa susi syö lapsen, joka kuitenkin pelastuu, kun metsästäjä leikkaa hänet ulos suden vatsasta kirveellä.

Kolme pientä possua saa myös aika karun päätöksen, kun porsaat tappavat suden ja syövät sen ja Piparkakkupojassa itse päähenkilö joutuu ketun suuhun. Keksi tai ei, The Independentin mukaan sadun loppu oli liian vaikea pala vanhemmille pureskeltavaksi ja yksi kolmesta kyselyyn vastanneesta määritteli sen olevan liian julma.

Suosittujen satujen vielä syvempi analyysi on paljastanut lisää ongelmia poliittisen korrektiivisuuden suhteen. The Independentin mukaan yksi neljästä vanhemmasta oli sitä mieltä, että on epäsopivaa, miten Tuhkimon vastuulla on koko hänen kotinsa siivoaminen, kun taas 25 prosenttia oli sitä mieltä, että Prinsessa Ruususessa on ongelma suostumuksessa, kun prinssi suutelee prinsessaa hänen nukkuessa.

Kyselyyn osallistuneista vanhemmista 27 prosenttia oli sitä mieltä, että Pinokkio rohkaisee lapsia valehtelemaan. Yksi neljästä sen sijaan totesi, että Ruma ankanpoikanen -satu, jossa kaltoinkohdeltu poikanen hyväksytään vasta, kun siitä on kasvanut joutsen, edistää häpäisyä ulkonäön takia.

”Osa näistä tarinoista on ollut olemassa sukupolvien ajan – monia niistä on luettu äideille ja isille, kun he ovat olleet lpasia”, musicMagpien markkinointijohtaja Liam Howley totesi.

”Mutta ajat ovat muuttuneet ja klassikkosaduissa on monia elementtejä, jotka eivät sovi yhteiskuntaan tavalla, kuten ne joskus sopivat”, hän jatkoi.

”Sen lisäksi kun miettii juonia, voivat osa niistä olla todella pelottavia pienille lapsille”, Howley huomautti.

Oletko sinä lukenut klassikkosatuja lapsillesi sellaisenaan? Tai oletko itse kokenut ne pelottavana, kun olit lapsi? Kerro ajatuksiasi kommenteissa!

Lähde: The Independent