”Miten kuvailisit itseäsi?” on niitä työhaastattelujen klassikkokysymyksiä, joilla on suuri painoarvo. Työnantaja kiinnostuu, kun kuvailet itseäsi adjektiiveilla, joita kaikki ennen sinua eivät ole jo kuluttaneet puhki.

Seuraavia sanoja ei kannata käyttää kuvailtaessa itseään työhaastattelussa. Ne voi helposti korvata informatiivisemmilla ilmaisuilla.

1. Fiksu

Tiedät olevasi älykäs, ja työnantaja haluaa älykkään työntekijän. Tämä kuuluu kuitenkin niihin sanoihin, joita toisten kuuluu sanoa sinusta, ei sinun itsesi. Kerro sen sijaan olevasi looginen, nopea oppija ja että osaat katsoa asioita isossa kuvassa.

2. Mukava

Jos työnantaja kysyy millä perusteilla määrittelet itsesi mukavaksi, voivat perustelut saada sinut kuulostamaan säälittävältä. ”Kaikki moikkaavat minua ja ovat minulle kilttejä” ei kuulosta kovin vakuuttavalta. Sen sijaan voit kuvailla itseäsi tiimipelaajaksi, ulospäin suuntautuneeksi, innostuneeksi ja välittäväksi. Mieti myös, miten oikeasti toimit työelämässä, jotta nämä kuvailut sopivat sinuun. Varaudu aina kertomaan esimerkkejä.

3. Menestyksekäs

Olet voinut saada jotain tehtyä menestyksekkäästi, mutta tämä ei vielä tee sinusta itsestäsi menestynyttä. Sama kun kuvailisit itseäsi rikkaaksi ja hyvännäköiseksi. Kuulostaa vähän ylpeältä? Saat viestin paremmin perille, kun kerrot missä asioissa olet hyvä ja tuot tähän esimerkkejä elämästäsi. Käytä esimerkkeinä sellaisia asioita, jotka liittyvät jotenkin hakemaasi työhön ja siihen, miten suoriudut siitä.

4. Nöyrä

Älä suotta vaivaudu kertomaan miten nöyrä olet työelämässä. Asian selittäminen järkevästi on hyvin vaikeaa. Kun sinun tulee kehua itseäsi, mitä tapahtuu työhaastattelussa tiheään tahtiin, pysyttele faktoissa. Kerro mitä olet tehnyt, millaisia tuloksia sillä saavutettiin ja millaista palautetta sait työstäsi. Jätä sen jälkeen nöyryytesi arviointi haastattelijan harkintaan. Tämä siis siinä tapauksessa, jos todella haluat tuoda nöyryytesi haastattelijan tietoon.

5. Pakkomielteinen

Älä missään nimessä anna vaikutelmaa, että suhtaudut työhösi pakkomielteisesti. Se ei nosta pisteitäsi. Vaikka suhtautuisitkin työhösi suurella intohimolla, muista kohtuus. Voit selittää asian hillitymmin kertomalla olevasi hyvin keskittynyt työtehtäviisi, kova tekemään töitä ja omistautunut tekemään työsi hyvin.

Lähde: Business Insider