Tyttöjen päivänä kiinnitetään huomio tyttöjen oikeuksiin ja kampanjoidaan lapsiäitiyttä vastaan.

YK:n julistamaa vuosittaista kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään tänään 11. lokakuuta nyt viidettä kertaa. Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen mukaan päivä muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä sekä sukupuolensa takia – toisaalta se on myös juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet.

Tänä vuonna tyttöjen päivänä ollaan tyttöjen puolella lapsiäityttä vastaan. Plan International Suomen mukaan joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä tulee äidiksi, mikä tarkoittaa 5 500 tyttöä päivässä.

”Kaikilla maailman tytöillä on oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan: koulutuksestaan, parisuhteestaan ja äitiydestään. Lapsiäitien kohdalla tämä ei kuitenkaan toteudu ja tähän haluamme muutoksen”, Plan International Suomen sivuilla kerrotaan.

Suurin osa lapsiäideistä on joutunut lapsiavioliittoon ja heillä on huonot mahdollisuudet päättää omasta kehostaan sekä saada tietoa terveydestä, ehkäisystä ja raskaudesta. Plan International Suomen mukaan moni alle 15-vuotiaista tytöistä tulee raskaaksi hyväksikäytön ja väkivallan seurauksena.

Alle 15-vuotiailla on myös suuri riski kärsiä raskauden aikaisista komplikaatioista ja kuolla niihin ja myös vauvan selviytyminen on uhattuna. Nuoret synnyttäjät kärsivät usein vakavista terveysongelmista ja samalla he menettävät lapsuutensa ja jäävät usein vaille koulutusta ja valinnnavaraa tulevaisuutensa suhteen.

Kampanjan yhteydessä Plan International Suomi on julkaissut esittelyvideon kehitysmaiden tulevien lapsiäitien tarpeita tukevasta äitiyspakkauksesta 11-vuotiaalle.

”Ajatuksella 11-vuotiaan äitiyspakkauksesta haluamme synnyttää keskustelua lapsiäitien suuresta määrästä ja siitä maailmasta, johon kehitysmaissa elävät lapsiäidit vauvansa synnyttävät. Meille itsestään selvät asiat puuttuvat köyhyydessä eläviltä lapsiäideiltä”, Plan International Suomen markkinointijohtaja Kirsi Mettälä on kertonut Planin tiedotteessa MTV:n mukaan.

Esittelyvideo on pysäyttävää katsottavaa. Pakkauksessa olisi muun muassa äidin ja vauvan sängyt, koska heidät saatetaan hylätä synnytyksen jälkeen häpeän takia – samalla laatikot toimisivat myös arkkuna, sillä äidillä ja vauvalla on korkea riski kuolla synnytyksessä.

Pakkauksessa olisi myös kaksi lelua, jotta äitikin voisi jatkaa leikkejä sekä esimerkiksi 0,5 litraa vettä, jotta äiti saisi puhdasta vettä edes kerran synnytyksen jälkeen.

Puhuttelevan videon värimaailma muuttuu hiljalleen pakkauksen sisällöstä kerrottaessa. Vielä tällaisia pakkauksia ei ole ja Plan International Suomen julkaisema video kehottaakin varmistamaan, ettei sellaista tarvita tukemalla kampanjaa lapsiäityttä vastaan.

Voit tutustua lisää Plan International Suomen kampanjaan ja tapoihin ehkäistä lapsiäitiyttä ja auttaa nuoria äitejä täällä. Plan International Suomen sivuilta löydät myös tapoja, miten itse osallistua kampanjaan.