Tutkijoiden mukaan naisillakin kuitenkin kyky useamman asian tekemiseen yhtä aikaa vähenee, kun ikää tulee lisää.

Monet ovat kinastelleet ja väitelleet siitä, kummat ovat parempia tekemään monta asiaa yhtä aikaa, miehet vai naiset. Tutkimus on antanut naisille valttikortin näitä väittelyjä varten: multitasking on naisten juttu.

Sveitsiläistutkimuksen mukaan naiset ovat todella parempia tekemään monta asiaa yhtä aikaa. Syy siihen voi olla naishormoneissa, ja kun ikääntyessä näiden hormonien taso laskee, voivat naiset huomata multitaskauksen muuttuvan vaikeammaksi.

Royal Society Open Science -journalissa julkaistua tutkimusta varten tutkijat pyysivät 83 vapaaehtoista kävelemään juoksumatolla ja samalla tekemään kognitiivisia tehtäviä, jotka testasivat aivojen vasenta puolta. Tutkijoille selvisi, että kävellessä ihmisillä on tapana heiluttaa käsiä – etenkin oikeaa kättä – mutta miehillä ja vaihdevuodet ohittaineilla naisilla oli vaikeuksia tehdä niin samalla, kun tekivät tehtäviä.

Vastaavasti nuoremmilla naisilla samaa ongelmaa ei ollut.

”Alle 60-vuotiaat naiset ovat yllättävän vastustuskykyisiä tälle vaikutukselle”, tutkijat totesivat Good Housekeeping UK:n mukaan.

”Tämän häiriön nujertaminen vaikuttaa olevan nuoremmille naisille ainutlaatuinen piirre ja viittaa merkittäviin eroavaisuuksiin sukupuolien välillä liikuntaelimistön kontrollin hierarkian huipulla”, tutkijat kertoivat.

Tutkijoiden mukaan kyky tehdä liikunnallisia ja kognitiivisia tehtäviä samaan aikaan voi liittyä estrogeeniin. Yhden tutkijan mukaan kuitenkin lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta voidaan todistaa löydösten liittyvän myös muihin esimerkkeihin multitaskauksesta.

”Yllätyimme löydettyämme noin johdonmukaisen eroavaisuuden sukupuolten välillä siinä, miten kaksi suhteellisen yksinkertaista tapaa – kognitiivinen kontrolli ja käden heiluttaminen – ovat kanssakäymisissä toistensa kanssa”, tutkimusta tekemässä ollut Tim Killeen University Hospital Balgristista kommentoi Telegraphille.

”Muut ovat osoittaneet, että naiset ovat parempia vaihtamaan tehtävästä toiseen. Me osoitamme, että naiset ovat ilmeisesti parempia, esimerkiksi vähemmän alttiita häiriöille kävellessä ja puhuessa ja että tämä vaikutus hiipuu 60 vuotta täytettyään”, hän jatkoi.

”Se, onko tämä löydös yleistettävissä muihin multitaskauksen esimerkkeihin, kuten auton ajaminen ja puhuminen ja käveleminen ja viestittäminen, on spekuloitavissa”, tutkija päätti.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Good Housekeeping UK, Telegraph