Puolison luonne voi vaikuttaa siihen, miten toinen osapuoli menestyy työssään.

Kukapa ei haluaisi elämänkumppaninsa olevan halukas ottamaan lisäkotiaskareita ja -asioita hoidettavakseen? Tutkimuksen mukaan moisesta kumppanista on hyötyä toisen osapuolen uraa ajatellen, kertoo Newser.

Washingtonin yliopiston tutkimuksen mukaan tunnolliset puolisot ovat hyvästä niin kotitalouden hoidon ja harmonian kannalta kuin myös työmenestyksen kannalta. Vaikka yksilön persoonalla on suuri merkitys, on myös kumppanin persoonalla vaikutusta merkittävästi – etenkin, jos hän on tunnollinen.

Tunnollisempien elämänkumppaneiden kanssa olevilla on taipumusta olla tyytyväisempiä työhönsä, tienata enemmän ja saada ylennys useammin. Tutkijoiden hypoteesi syyksi on se, että tunnolliset puolisot tekevät enemmän kotitöitä ja hoitavat asioita, jotta kumppani voi panostaa enemmän työhönsä.

Newserin mukaan tutkijat perehtyivät 4 544 naimisissa olevaan heteroon, joista 75 prosenttia oli kotitalouksissa, joissa molemmat tienasivat leipää pöytään. Osallistujien ulospäinsuuntautuneisuutta, miellyttävyyttä, tunnollisuutta, neuroottisuutta ja avoimuutta mitattiin.

Tämän lisäksi osallistujien palkkoja, ylennyksiä ja tyytyväisyyttä työhön seurattiin yli viiden vuoden ajan. Osallistujille tehtiin myös kysely elämäntapavalinnoista ja tyytyväisyydestä avioliittoonsa.

Newserin mukaan tunnollisimmilla puolisoilla oli taipumusta omata suurin vaikutus, kun oli kyse toisen uran auttamisesta, ja vaikutusta oli silti, vaikka tunnollinen puoliso olisi ollut myös itse töissä.

Lähde: Newser