Jos poseeraat valokuvissa rauhanmerkkiä näyttäen, voit altistaa itsesi identiteettivarkaudelle.

Rauhanmerkin näyttäminen sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa on suosittu tapa, mutta jatkossa sen suhteen kannattaa olla varuillaan – ainakin jos et halua joutua identiteettivarkauden uhriksi, kertoo Vocativ.

Japanilaisen National Institute of Informaticsin (NII) tutkijat ovat Vocativin mukaan vasta selvittäneet, että he pystyivät kopioimaan sormenjälkiä valokuvista, jotka oli otettu digikameralla noin kolmen metrin päässä kuvattavasta kohteesta.

”Vain vilauttamalla rauhanmerkkiä kameran edessä, voivat sormenjäljet tulla laajasti saataville”, NII:n tutkija Isao Echizen kommentoi.

”Sormenjäljet voidaan helposti kopioida, jos henkilön sormet ovat kuvassa tarkat ja valaistus on voimakas”, hän kertoi.

Rauhanmerkin näyttäminen kuvissa on erityisen suosittua etenkin Japanissa, minkä takia tutkijat halusivat perehtyä erityisesti siihen. Vocativin mukaan sormenjälkien varastaminen ei kuitenkaan tarvitse edistynyttä teknologiaa ja sitä voidaan käyttää myös muiden käsimerkkien, kuten peukalon näyttämisen, sekä vain käden heiluttamisen kohdalla.

Sormenjälkitunnistus on yleistymässä ja esimerkiksi tietokoneissa ja älypuhelimissa on Vocativin mukaan erilaista biometristä teknologiaa, joka mahdollistaa laitteen lukituksen poistamisen tai pankkitileille kirjautumisen vain painamalla sormenpään puhelimeen.

NII:n tutkijat ovat kehittäneet apukeinon sormenjälkivarkauksien estämiseksi: läpinäkyvän kalvon, joka voi tehdä sormenjäljistä epäselvät ja jopa tuottaa vääriä sormenjälkiä kuviin. Tämä apukeino ei kuitenkaan ole valmis pariin vuoteen.

Lähde: Vocativ, The Japan Times