Tie uusista tuttavuuksista parhaiksi ystäviksi vaatii useita tunteja aikaa.

Uusien ystävyyssuhteiden muodostaminen on sinällään helppoa: tutustu uusiin ihmisiin ja kun löydät ihmisiä, joista pidät, vietä heidän kanssaan aikaa, jotta väleistä tulee läheisemmät. Mutta kuinka paljon aikaa ystäviksi tuleminen vaatii? Kansasin yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori Jeffrey Hallin tutkimus tarjoaa siihen vastauksen.

Journal of Social and Personal Relationships -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan viettämällä aikaa yhdessä noin 40-60 tuntia tapaamisen jälkeisinä ensimmäisinä viikkoina, muodostuu ihmisten välille kaveruus (casual friendship). Jotta kaveruus muuttuu ystävyydeksi, vaatii se noin 80-100 tuntia yhdessä vietettyä aikaa, kun taas ystävistä hyviksi tai parhaiksi ystäviksi tullaan viettämällä noin 200 tuntia tai enemmän aikaa yhdessä.

Hallin mukaan yllä mainitut tuntimäärät eivät välttämättä ole täysin samat kaikille ihmisille ja eri elämänvaiheissa ystävyyksien muodostuminen voi vaatia enemmän tai vähemmän ajallista panostusta. Tutkimuksessa myös huomautettiin, että on mahdollista tuntea joku ihminen vuosien ajan eikä siitä synny ystävyyssuhdetta.

Tutkimuksesta uutisoineen TODAY:n mukaan Hall toteutti tutkimuksensa kahdessa osassa. Ensin hän tutki 355 vasta muuttaneen ja uusiin tuttavuuksiin tutustuvien ihmisten vastauksia kyselyyn, jossa he kuvailivat kuinka paljon he viettivät aikaa uuden tuttavan kanssa, miten he yleensä viettivät aikaa yhdessä ja kuinka läheisiksi he tunsivat toisensa ajan mittaan.

Toisessa osassa Hall kysyi samankaltaisia kysymyksiä 112 yliopiston fuksilta, jotka olivat juuri muuttaneet opiskelukaupunkiinsa. Fuksien kysymykset liittyivät kahteen uuteen tuttavaan ja heitä seurattiin usean viikon ajan, jotta selvisi tuleeko heistä ystäviä.

TODAY:n mukaan yhdessä vietetyt tunnit vahvasti ennustivat ystävyyssuhteiden läheisyyttä, mutta eivät niissä tapauksissa, jos aika oli vietetty töissä tai koulussa, missä ihmiset eivät ole toistensa kanssa tekemisissä, koska se on heidän oma valintansa.

Pelkästään ajan viettäminen yhdessä ei kuitenkaan riitä, vaan myös sillä on väliä, mitä yhdessä tekee. Tutkimuksen mukaan paras tapa viettää aikaa oli vain hengailla yhdessä, katsoa televisiota tai pelata videopelejä; ihmiset lähentyvät tekemällä asioita, joista he pitävät ja nauttimalla toistensa seurasta.

Ajan käyttäminen puhumiseen ei erityisesti tehnyt ihmisistä läheisempiä, mutta juttelu oli parempi, kun he koettivat muodostaa yhteyttä – kuulumisten vaihtaminen ystävien kanssa, kysymällä miten heidän päivänsä sujuu ja vitsailu. Small talk sen sijaan vaikutti olevan ystävyyssuhteen vihollinen: arkipäiväisistä aiheista puhuneet vaikuttivat ajan mittaan vain olevan vähemmän läheisiä.

TODAY:n mukaan Hall on tutkinut ystävyyssuhteita jo vuosikymmenen ajan ja häntä on kiehtonut se, miten ei-sukulaissuhteet ja ei-romanttiset ihmissuhteet vaikuttavat olevan tärkeitä onnellisuuden ja terveyden kannalta.

”Tutkimus toisensa jälkeen on osoittanut, että ystävien ja luotettavien ihmisten omaaminen on tärkeää sosiaalisen tuen, terveyden, pitkäikäisyyden, hyvinvoinnin ja kaiken niiden asioiden kannalta, mitä haluamme saada irti elämästä”, Hall kertoi TODAY:lle.

”Silti ihmiset eivät laita ystävyyssuhteita etusijaille … usein elämämme alkaa olla enemmän keskittynyt töihin ja lähiomaisiin”, hän lisäsi.

Ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia, mutta monet kamppailevat yksinäisyyden kanssa ja voivat kaivata elämäänsä ihmisiä, joiden kanssa jakaa tärkeitä asioita, läheisiä ystäviä. Jos ystävyysuhteiden luominen tuntuu vaikealta, Hall antoi siihen seuraavat kolme vinkkiä:

– Lähde ulos ja tutustu uusiin ihmisiin: Ystäviä saadaksesi täytyy tavata ihmisiä. Mitä harrastuksia sinulla on? Etsi ihmisiä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita paikoista, joissa he kokoontuvat.

– Kokeile uutta kontekstia: Tutustu ihmiseen eri ympäristössä kuin missä tapasitte. Pyydä työkaveri lounaalle tai viettämään aikaa vapaa-ajalla tai lähde käymään vaeltamassa salikaverin kanssa. Hallin mukaan muutos uuteen paikkaan tarjoaa uuden mahdollisuuden kehittää ihmissuhdetta. Pelkkä kutsu jo viestii sinun kiinnostuksesta ystävyyssuhdetta ajatellen.

– Laita ystävien kanssa vietetty aika etusijalle: Hallin mukaan on harmi, etteivät ihmiset tee näin.

”Jos et löydä ystävillesi aikaa, ystävyyttä ei synny”, Hall sanoi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: TODAY