Huomion saaminen voi nostaa itsetuntoa, mutta tehdä hallaa parisuhteelle.

Seurustelusuhteessa olevan saatua huomiota silmiä miellyttävältä tuntemattomalta, itsestä kiinnostuneelta henkilöltä, voi suhtautuminen omaan parisuhteeseen muuttua. Näin väittää Journal of Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkijat rekrytoivat Uudessa-Seelannissa sijaitsevasta yliopistosta 81 osallistujaa, jotka olivat kaikki joko vakaassa parisuhteessa, asuivat yhdessä tai kihloissa ja olivat iältään keskimäärin 19-vuotiaita.

Jokaista pyydettiin arvioimaan oma senhetkinen itsetuntonsa, tyytyväisyytensä parisuhteeseen ja sitoutuminen parisuhteeseen ennen kuin he osallistuivat videohaastatteluun kolmen viehättävän tuntemattoman vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa.

Osallistujat luulivat haastattelijoiden olevan uuden deittiohjelman kehittäjiä, jotka halusivat palautetta jo parisuhteessa olevilta ihmisiltä. Oikeasti haastattelijoiden osuus tuli kuitenkin etukäteen nauhoitetulta dvd:ltä.

Osallistujat saivat palautetta siitä, miten haastattelijat kokivat osallistujat potentiaalisina treffiseuralaisina. Tutkijat manipuloivat tätä tietoa antaen puolelle osallistujista positiivista (menisivät treffeille) ja toiselle puolelle negatiivista (ei treffejä) palautetta. Tämän jälkeen osallistujat täyttivät itsetunto- ja parisuhdekyselyn uudelleen.

Women’s Healthin mukaan tästä selvisi se, että positiivista palautetta saaneiden itsetunto nousi ja tyytyväisyys ja sitoutuminen parisuhteeseen laski. Negatiivista palautetta saaneilla taas itsetunto laski, mutta tyytyväisyys ja sitoutuminen parisuhteeseen nousi.

Tutkimustuloksessa yllättävää on tuntemattomilta saadun huomion vaikutus omaan näkemykseen parisuhteestaan. Tämä ei toki tarkoita sitä, että aina komean miehen tullessa kyselemään puhelinnumeroa nainen haluaa jättää oman kumppaninsa, mutta tietyt tilanteet voivat tehdä pettämisestä enemmän houkuttelevaa.

Women’s Healthin mukaan tutkimus todistaa, että on täysin normaalia olla hieman päästään pyörällä saatuaan huomiota täysin tuntemattomalta, viehättävältä henkilöltä, mutta samalla tutkimus osoittaa, kuinka tärkeää on poistua tilanteesta, jos se tuntuu houkuttelevalta.

Lähde: Women’s Health