Odottavat äidit, huomio!

Kesähelteiden aikana raskaana olevat naiset synnyttävät 27 prosenttia todennäköisemmin ennen aikojaan, paljastui Montrealin yliopiston tutkimuksesta. Tutkijat saivat tämän selville analysoituaan tietoja yli 219 000 synnytyksestä 29 vuoden ajalta.

Tutkijat selvittivät korkeimmat lämpötilat viikon ajalta ennen synnytystä sekä niiden peräkkäisten päivien määrän, jolloin mittari näytti yli 31 astetta plussan puolella synnytystä edeltävänä viikkona.

Women’s Healthin mukaan tästä selvisi, että kun lämpötila on vähintään +31 astetta neljästä seitsemään päivään, synnyttävät naiset 27 prosenttia todennäköisemmin ennen aikojaan tai viikoilla 37-38. Tutkijat uskovat tälle olevan muutamia syitä.

Ensimmäinen on se, että kuumuus voi lisätä supistuksia. Toinen teoria on taas se, että herkkyys kuumuudelle on suurempi, mitä pidemmällä raskaus on, koska kehosi kyky kontrolloida sen lämpötilaa ei ole välttämättä yhtä tehokas.

Kolmas tekijä voi olla nestehukka, joka voi vähentää kohdun verenkiertoa ja lisätä aivolisäkehormonin eritystä. Tämä voi taas aiheuttaa synnytyksen.

Koska säätä ei voi kontrolloida, tutkijat ovat neuvoneet odottavia äitejä pysyttelemään pois helteestä ja ilmastoinnin lähellä, jos helleaalto iskee lähellä laskettua aikaa. Jos taas joutuu olemaan ulkona, kannattaa nesteytyksestä pitää huolta ja käydä ilmastoinnin lähellä viilentymässä välillä.

Lähde: Women’s Health