Eroihin kannattaa tutustua, jotta ei joudu reissuillaan kiipeliin.

Vaikka emme osaisi vieraan maan kieltä, meillä on aina käytettävissämme universaali kieli: kehonkieli, eleet ja käsimerkit. Elehtimällä ja viittoen voi selvitä monista kiperistä tilanteista, mutta varo, ettet tietämättäsi viestitä jotain aivan päinvastaista, mitä tarkoitit.

Alta voit tutustua, mitä erilaiset eleet ja käsimerkit tarkoittavat eri maissa.

Pään nyökytys on yleensä merkki hyväksymisestä. Bulgarialaiset ja kreikkalaiset käyttävät kuitenkin pään nyökytystä kielteisessä mielessä.

Silmiin katsomista arvostetaan etenkin länsimaissa. Erityisesti espanjalaiset, kreikkalaiset ja arabit ovat tunnettuja intensiivisestä silmiin tapituksesta. Päinvastoin suomalaiset ja japanilaiset katsovat silmiin ainoastaan keskustelun alussa ja voivat tuntea suorasta katsekontaktista olonsa vaivaantuneiksi.

Korvalehtien nykiminen on portugalilaisille osoitus siitä, että ruoka on ollut maistuvaa. Italialaisilla tällä elellä on seksuaalinen sivumerkitys ja espanjalaisille se on merkki siitä, ettei joku aio maksaa juomastaan.

Äänekäs nenäliinaan niistäminen julkisella paikalla on länsimaissa yleinen tapa. Japanilaiset tosin kurtistavat tälle otsaansa.

Nenänpään taputus sormella on englantilaisille merkki jonkin asian luottamuksellisuudesta. Italialaiset koskettavat sormella nenänpäätään halutessaan kertoa jolle kulle, että tämän on syytä olla varuillaan.

Ihmisen osoittaminen huulilla sormen sijaan on yleistä esimerkiksi filippiiniläisille, Amerikan alkuperäiskansoille, puertoricolaisille ja Latinalaisen Amerikan kansoille.

Suukottaminen tavattaessa ja hyvästeltäessä on yleinen länsimaalainen tapa. Aasiassa julkiset hellyydenosoitukset koetaan turhan intiimeinä.

Käsien heiluttelu ja käsillä elehtiminen on yleistä esimerkiksi italialaisille ja amerikkalaisille. Pohjoismaissa asuvista huomattava käsillä elehtiminen voi tuntua epäaidolta ja teatraaliselta. Japanilaiset kokevat leveän käsillä elehtimisen suorastaan epäkohteliaana.

Kämmenen heiluttaminen sivulta toiselle on amerikkalaisille yleinen hyvästelytapa. Eurooppalaisille ja Latinalaisen Amerikan kansoille se voi merkitä sanaa “ei”.

Italialaisten hyvästelyvilkutus on sama kuin amerikkalaisten “tule tänne”-ele, joka taas koetaan loukkaavana monissa Aasian maissa.

Etusormella osoittaminen on malesialaisille tabu, mutta peukalon käyttäminen tähän tarkoitukseen on soveliasta.

“Peukut pystyyn”-elettä käytetään maailmalla yleisesti ja se on yleinen käsimerkki etenkin brasilialaisille. Joissain islamistisissa maissa se on kuitenkin törkeä seksuaalinen ele, kun taas Kreikassa se koetaan haistatteluna ja sen merkitys kreikkalaiselle on sama kuin näyttäisit keskisormea suomalaiselle. Ranskassa pystypeukkua käytetään tarkoitettaessa numeroa yksi.

Jalka toisen päälle ristittynä istuminen on yleistä etenkin miehillä monissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kengänpohjan paljastaminen on kuitenkin erittäin loukkaavaa toista henkilöä kohtaan Aasiassa ja Lähi-Idässä.

Lähde: Business Insider