Säätiedotusten kanssa on syytä olla tarkkana, kun talvirengaspakko on muuttunut.

Suomen tieliikennelaki muuttui tänä vuonna ja uusi astui voimaan kesäkuun alussa. Lakiuudistus toi muutoksia myös talvirenkaiden käyttöön, joten tänä syksynä niiden kanssa pitää olla tavallistakin tarkempana.

Uuden tieliikennelain myötä talvirenkaita pitää jatkossa käyttää marras-maaliskuussa, jos keli sitä edellyttää. Aiemmin niin sanottu talvirengaspakko oli voimassa joulukuusta helmikuuhun, joten käyttöaika on pidentynyt kahdella kuukaudella, mutta ennen sitä ei oltu sidottu ajokeliin.

”Periaatteessa esimerkiksi Etelä-Suomessa voi ajaa kesärenkailla läpi talven, jos tiet ovat sulat eikä lämpömittari painu pakkaselle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sää voi muuttua yllättäen ja jäätä on varmasti jossakin silloin, kun lämpötila laskee nollaan” toteaa liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

”Uusi laki korostaa kuljettajan harkintaa, joten viimeistään lokakuun lopulla Etelä-Suomessakin kannattaa alkaa katsoa säätiedotuksia tarkkaan”, hän huomauttaa.

Talvirenkaat voivat olla nastallisia tai nastattomia. Nastarenkaita saa uuden lain mukaan käyttää marras- ja maaliskuun välisen ajan ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Monille yllätys

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan talvirenkaita koskeva lakimuutos on monille yllätys: vajaa kolmannes ei ollut tietoinen uudistuneista rengassäännöistä. Kyselyyn vastanneista autoilijoista 28 prosenttia kertoi, etteivät he tienneet, että talvirenkaiden pitää olla tänä syksynä vaihdettuna jo marraskuun alussa, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Lähes joka kolmas (31 %) arveli, että vaihtaa talvirenkaat vain, jos sää niin vaatii. Hieman yli puolet vastaajista (55 %) kertoi vaihtavansa renkaat kuten ennenkin ja käyttävänsä niitä läpi talvikuukausien, kun taas jotkut arvelivat muuttavansa vaihdon ajankohtaa todennäköisesti hieman myöhemmäksi kuin aiemmaksi.

Lain ja sään edellyttämän rengastyypin lisäksi on olennaista, että renkaat ovat ylipäätään kunnossa. LähiTapiola muistuttaa, että talvirenkaiden vaihdon yhteydessä – tai jo sitä harkitessa – on hyvä tarkistaa kesä- ja talvirenkaiden kunto.

”Urasyvyyden ja rengaspaineiden lisäksi on tärkeää pitää silmällä renkaan yleistä kuluneisuutta ja ikää. Jos talvirengas lähentelee jo viiden vuoden ikää, kannattaa säännöllisen ajajan harkita renkaiden vaihtoa. Rengas menettää ominaisuuksiaan vuosien kuluessa ja esimerkiksi vanhan renkaan jarrutusmatka voi olla huomattavasti uutta pidempi”, Nieminen kertoo.

Muut vaatimukset talvirenkaille eivät muuttuneet uuden lain myötä. Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 3,0 millimetriä, mutta LähiTapiolan mukaan esimerkiksi sateella tai lumisella kelillä urasyvyyden on hyvä olla ainakin 4,0-5,0 millimetriä.