Teltta, eväät ja nuotiolaulut ovat osa koko perheen telttaretkeä, jonka voi pitää kotipihallakin.

Telttailu ja leirit kuuluvat kesään, mutta näitä aktiviteetteja varten ei ole pakko lähteä kotipihaa kauemmas. Kun pystyttää teltan takapihalle ja valitsee leireistä sekä telttailusta tuttuja elementtejä oman maun mukaan, syntyy siitä hauska kokemus koko perheelle – ja jos sade yllättää, ei ole pitkä matka päästä sisälle parempaan suojaan sateelta.

Good Housekeeping listasi hauskoja ideoita, joita kannattaa ottaa osaksi kotipihalle leiriytymistä, ja suomensimme näitä ideoita sekä vinkkejä alle.

Koristelkaa teltta

Kun teltta on saatu pystytettyä, voi sen tämän jälkeen koristella mieluisaksi ja ainutlaatuiseksi. Telttaan voi ripustaa köynnöksiä, pehmustaa sitä ja sen ympäristö värikkäillä vilteillä – mitä ikinä mieleen tulee!

Tehkää oma leiriviiri

Leiritunnelmaa voi luoda tekemällä yhdessä omalle majapaikalle leiriviirin. Tätä varten tarvitsette huovasta tehtyjä kolmioita sekä mitä tahansa askartelutarvikkeita, joita kotoa löytyy. Toinen vaihtoehto on ostaa valmis setti, jossa on kaikki tarpeellinen leiriviirin tekoa varten.

Aarteenetsintää takapihalla

Tämä on oiva tapa saada perheen pienimmät tutustumaan kotipihan luontoon. Aarteenetsinnässä voi laittaa etsittäväksi niin erilaisia kukkia tai puita kuin tunnistaa lintuja tai kerätä erilaisia kiviä.

Pihapelejä

Pihapelien parissa saa ajan kulumaan huomaamatta. Pihapelit on helppo aloittaa ja toteuttaa, joten ne voi ottaa osaksi telttaretken ohjelmaa missä tahansa vaiheessa.

Solmeilua

Yksi leirien yleisimpiä aktiviteetteja on esimerkiksi ystävänauhojen solmeilu. Solmeilua voi toteuttaa erilaisin tavoin ja netistä löytyy siihen hyviä ohjeita. Hanki vain ennakkoon materiaalit ja verestä omia solmeilutaitoja, niin voit itsekin opettaa lapsille erilaisia solmeilutyylejä.

Ruokaa grillissä tai nuotiolla

Päättäkään viettää koko päivä pihalla – jopa ruoanlaiton yhteydessä. Jos kotoa löytyy grilli, voi sitä hyödyntää ruoanlaittoon ja luoda sillä omanlaista retkitunnelmaa. Vielä enemmän telttaretki tunnelmaa saa aikaseksi, kun valmistaa syötävät nuotiolla – eikä se tarkoita, että pitäisi vain paistaa makkaraa. Good Housekeeping muistuttaa, että muun muassa folion avulla saa valmistettua monipuolisempia aterioita nuotiotulella. Ennen nuotion tekoa varmista kuitenkin, että se on turvallista ja tarkista myös metsäpalovaroitusten tilanne. Huolehdi myös huolellisesta sammutuksesta.

S’mores-herkkua jälkkäriksi

Pelkästään s’moresit riittäisivät syyksi järjestää telttaretki kotipihalla. Voit tehdä perinteisen tyylisiä, eli yhdostelmä suklaata, grahamkeksejä ja vaahtokarkkeja, tai tehdä muunnelmia oman maun mukaan. Netistä löytyy tähän monenlaisia ideoita.

Pelatkaa lautapelejä

Jossain vaiheessa päivää voi ottaa hieman rauhallisemmin ja vaihtaa pihapelit lautapeleihin. Jos saatavilla on retkeilyyn tai luontoon jollain tavalla liittyvä lautapeli, aina parempi, mutta mikä tahansa muukin peli käy, kunhan siihen voivat kaikki osallistua.

Laulakaa nuotiolauluja

Retkeilyyn ja leireihin kuuluu olennaisena osana nuotiolaulut. Jos jollakulla osallisella on musisointitaitoa, kannattaa sitä hyödyntää, mutta jos näin ei ole, löytyy muun muassa Spotifystä inspiraatiota nuotiolauluihin, joiden mukana voi itse laulaa. Nuotiolauluja voi laulaa myös, vaikkei nuotiota olisi.

Taskulamppuhippaa

Jos ilta alkaa hämärtää leireilyn aikana ja tulee pimeä, voi tätä hyödyntää koko perheen leikkiin: taskulamppuhippaan. Leikissä yksi on hippa ja koettaa osua lampun valokeilalla muihin. Kun valokeila osuu, joutuu itse hipaksi.

Tähtitaivaan ihailu

Jos tähdet näkyvät, voi koko perhe loikoilla pihamaalla ja tuijotella upeaa tähtitaivasta. Voitte yhdessä myös koettaa tunnistaa eri tähtikuvioita.

Takapihasta elokuvateatteri

Päivän päätteeksi voi uppoutua koko perheelle sopivan elokuvan pariin. Tätä varten tarvitaan ulkoprojektori sekä valkokangas tai suuri, valkoinen lakana. Lisäksi tietysti popcornia!

Kertokaa tarinoita nuotion äärellä

Tarinoita voi kertoa ennen unille menoa nuotion äärellä tai vasta sitten, kun kaikki ovat meneet makuupusseihinsa. Tarinoiden ei ole pakko olla kummitustarinoita, vaikka niitä yleensä leirinuotion äärellä kerrotaankin. Good Housekeeping vinkkaakin, että hauskempaa voisi olla keksiä yhdessä oma tarina, jossa yksi jatkaa siitä, mihin edellinen kertoja jäi.

Lisää vinkkejä löydät täältä.

Lähde: Good Housekeeping