Lauantaina 15. toukokuuta vietetään kansainvälistä Hyperemesis gravidarum -päivää.

Hyperemesis gravidarum, eli hyperemeesi on harvinainen voimakkaan raskauspahoinvoinnin äärimuoto, josta kärsivä odottaja voi oksentaa jopa kymmeniä kertoja päivässä viikkojen ajan. Lauantaina vietettävän teemapäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tästä monen odotusta varjostavasta sairaudesta.

Turun yliopisto kertoo, että hyperemeesiin sairastuu reilu prosentti odottajista ja siihen liittyvä voimakas pahoinvointi sekä oksentelu alkavat jo varhain alkuraskaudessa. Oireet helpottavat useimmilla raskauden puoliväliin mennessä, mutta voivat jatkua läpi raskauden.

Jatkuva oksentelu johtaa elimistön kuivumiseen ja elektrolyyttihäiriöihin, vajaaravitsemukseen ja painonlaskuun. Hyperemeesin hoitona käytetään pahoinvointilääkkeitä, nesteytystä ja tarvittaessa ravintoliuoksia sairaalassa.

”Täsmälääkettä ei ole olemassa, sillä toistaiseksi ei tarkkaan tiedetä, mistä hyperemeesi johtuu”, Turun yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja Tyksin naistenklinikan oa ylilääkäri Päivi Polo kertoo.

”Nykytiedon mukaan sen tausta on monitekijäinen: taustalla voivat olla esimerkiksi hormonaaliset tekijät, myös maha-suolikanavan ja tasapainoelimen toiminnan muutokset voivat vaikuttaa. Myös sairauden geneettisestä taustasta on viime aikoina saatu uutta tutkimustietoa”, hän lisää.

Raskauden ennuste yleensä hyvä

Hyperemeesi on rankka kokemus, joka vaikuttaa vahvasti odottajan ja koko perheen arkeen. Hoitohenkilökunnan empaattisen suhtautumisen on tutkimuksissa osoitettu olevan tärkeää.

Turun yliopiston mukaan sairauden kokonaisvaltaisessa hoidossa tulisikin huomioida hyperemeesiin liittyvä psyykkinen kuormitus.

”Hoitamattomana hyperemeesi voi aiheuttaa komplikaatioita odottajalle ja sikiölle, mutta yleisesti ottaen raskauden ennuste on hyvä”, Turun yliopiston ehkäisevän terveydenhuollon professori, Tyksin tutkimusylilääkäri Päivi Rautava sanoo.

”Hyperemeesi voi uusiutua seuraavassa raskaudessa, joten odottaja voisi hyötyä ennakoivasta hoitosuunnitelmasta, hän huomauttaa.

Tutkimus käynnissä

Polo ja Rautava johtavat Turun yliopiston LopuJo-tutkimusryhmää, jossa tutkitaan raskauspahoinvointia ja hyperemeesiä. Ryhmään kuuluvat myös tohtorikoulutettavat filosofian maisteri Miina Nurmi ja lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Linda Laitinen.

Nurmi selvittää eri terveydenhuollon rekistereitä hyödyntäen hyperemeesin esiintyvyyttä, riskitekijöitä, uusiutumista ja vaikutusta perhesuunnitteluun Suomessa. Laitinen puolestaan tutkii eri asteisen raskauspahoinvoinnin esiintyvyyttä suomalaisilla odottajilla, sekä raskauspahoinvoinnin riskitekijöitä ja vaikutuksia elämänlaatuun ja unen laatuun.

Lisäksi tutkimusta varten suomennetun, raskauspahoinvoinnin voimakkuutta mittaavan kyselymittarin käyttöä testataan sairaalahoidossa olevilla hyperemeesipotilailla. Tutkimusryhmä on julkaissut tuloksiaan kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tiedelehdissä.

Nurmi on myös luonut nettisivuston, joka tarjoaa kattavan tietopaketin raskauspahoinvoinnista. Voit tutustua nettisivustoon ja LopuJo-tutkimukseen lisää täällä.