Näillä siivousnikseillä kodin pitäminen puhtaana ja järjestyksessä ei välttämättä tunnu niin ikävältä kotiaskareelta.

Luultavasti lähes jokainen tuntee tai tietää ainakin yhden ihmisen, jonka koti on aina siisti ja viimeisen päälle laitettu. Tällaisen kodin nähdessään ei voi kuin ihmetellä, miten siinä on onnistuttu ja miten itse pystyisi samaan.

Onneksi Good Housekeeping on listannut avuksi putipuhtaassa kodissa asuvien ihmisten siivousvinkkejä, joilla sinäkin pidät helpommin oman kotisi järjestyksessä ja siistinä. Lue alta vinkkejä, joita siistissä kodissa asuvat tekevät viikoittain.

Pölyjen pyyhkimistä vain 15 minuutin ajan

Pölyjen ottaminen pois koko kodista voi tuntua suureltakin urakalta – etenkin jos asuu isossa talossa – mutta lyhyessäkin ajassa ehtii saada yllättävän paljon aikaiseksi. Pölyjen pyyhkimisen voi tehdä itselleen helpoksi, kun sanoo itselleen, että sitä täytyy tehdä vain 15 minuutin ajan ja sitten voi jatkaa halutessaan muihin puuhiin. Pyyhi pölyt ylhäältä alaspäin, jotta pölyä ei asetu jo pyyhkimiisi paikkoihin. Hieman kostea liina nappaa pölyt vaikeasti saavutettavista paikoista.

Vaatteet kaappiin päivän päätteeksi

Jos ei jokaiselta, niin todella monelta löytyy kodistaan jokin paikka, johon kertyy vaatteita. Se voi olla jokin huonekalu makuuhuoneessa, kodinhoitohuoneen pöytä tai vain lattialle, sängyn päähän. Vaattekasaan voi kertyä niin käytettyjä vaatteita kuin vaatteita, joita on sovittanut miettiessään päivän asukokonaisuutta. Nämä vaatteet kannattaa kuitenkin päivän päätteeksi laittaa takaisin kaappiin eikä jättää lojumaan. Good Housekeepingin mukaan on kuitenkin hyvä varmistaa, että päivän aikana käyttämäsi vaatteet ehtivät tovin tuulettua ennen kuin laitat ne takaisin.

Edellisviikon tähteet pois jääkaapista

Jos jääkaapissa on edelleen tähteitä, tuskin tulet syömään niitä myöhemminkään. Seuraavan kerran pakasta viimeiset annokset, joten ne eivät niin todennäköisesti päädy roskiin.

Imuroi koko koti

Kyllä, kerran viikossa kannattaa imuroida koko koti. Muista myös imuroida mattojen ja huonekalujen alta, niin vältyt pölyjen kertymiseltä. Good Housekeeping huomauttaa, että imurointi on myös näppärä tapa kuluttaa kaloreita. Jos jaat kotisi muiden kanssa, pyydä heitä auttamaan ja siirtämään huonekaluja, joten imurointi sujuu nopeammin.

Ei liikaa tekemistä yhdellä kertaa

Jos noudata 15 minuutin sääntöä (voit siivota tilan 15 minuutissa milloin tahansa), voit sitten kerran viikossa napata tehtäväksi yhden isomman askareen, kuten keittiön kaappien siivoaminen tai vaatehuoneen järjestely uudelleen. Siisteissä kodeissa asuvat ihmiset kuitenkin muistavat sen, ettei kerralla pidä haukata liian suurta palaa. Jos edessäsi oleva tehtävilista tuntuu liian paljolta, saatat olla liian stressaantunut edes aloittamaan minkään tehtävälistalla olevan asian hoitamista. Valitse yksi juttu tällä viikolla – voit aina seuraavalla viikolla tehdä hieman enemmän.

Romulaatikko siistiksi kerran viikossa

Jokaisella on kodissaan paikka, johon kertyy tavaroita, jotka on tarkoitus ”sitten myöhemmin” siirtää sinne, minne ne kuuluvat.

”Pidä kori keskeisellä paikalla, jotta sinne kerääntyy kaikki tilpehööri ja varmista, että tyhjennät sen kerran viikossa”, neuvoi Good Housekeeping Instituten testauksen päällikkö Verity Mann.

Tässä hoituu kaksi asiaa: se heti vähentää näkyvissä olevan ’rojun’ määrää ja kodissa on tietty paikka, josta etsiä kaikenlaista tilpehööriä.

Eniten huomiota eniten käytetylle tilalle

Olipa kotisi eniten käytetty tila keittiö, olohuone tai makuuhuoneesi, keskitä panostuksesi siihen tilaan. Muu osa kodista voi olla hieman huolenpidon tarpeessa, mutta se ei haittaa niin paljoa, jos kodin sydän on järjestyksessä. Tähän poikkeus on kuitenkin kylpyhuone/vessa: se kannattaa siivota joka viikko, jotta sinne ei kerry bakteereja.

’Minä’-aikaa siivoamisen ohessa

Kotiaskareiden yhteydessä voi antaa aikaa itselleenkin. Esimerkiksi silittäessä voi katsella samalla lempisarjaansa tai lattioita mopatessa voi kuunnella lempipodcastin uusinta osaa. Good Housekeepingin mukaan näin tämä askare sujuu nopeammin eikä tunnu siltä, että koko päivä olisi mennyt hukkaan siivotessa.

Lähde: Good Housekeeping