Tiesitkö, että vessanpönttö ei ole kodin pahin bakteeripesäke?

Yleensä vessanpönttö mielletään kodin pahimmaksi bakteerinkerääjäksi, mutta näin ei kuitenkaan ole. On paljon yllättävämpiä paikkoja, joissa bakteerit viihtyvät. Paikkoja, joita ei edes osannut ajatella pöpöjen kasvupaikoiksi.

1. Keittiön allas ja hana

Keittiössä pelkkien pintojen puhdistaminen ruokailun ja ruoanlaiton jälkeen ei pelkästään riitä. Joskus tiskialtaaseen jää pidemmäksi aikaa ruokailuvälineitä ja nämä ovat oiva kasvupaikka bakteereille. Tiskialtaasta voi löytyä jopa E. coli -bakteeria, stafylokokkia ja salmonellaa. Hanasta voi myös löytyä bakteereita, koska sitä käytetään samalla, kun käsitellään raakaa lihaa.

2. Tiskirätistä voi löytyä jopa ulostetta

Tiskirätissä voi olla jopa ulostejäämiä. Yleensä rätti menee vaihtoon vasta, kun se haisee ja on todella likainen mutta todellisuudessa rätti on nähnyt parhaat päivänsä jo kauan ennen hajua. Tiskirätistä voi löytyä ulostejäämien lisäksi E. colia ja salmonellaa. Rätti kannattaa aina käytön jälkeen kuivattaa ilmavasti.

3. Leikkuulauta on oiva paikka bakteereille

Tiesitkö, että bakteerit elävät pidempään muovilaudalla kuin puulaudalla? Puulauta onkin hygieenisempi vaihtoehto. Leikkuulautaa käytetään niin kasvisten kuin lihanleikkuualustana, joten siihen tarttuu bakteerit hyvin herkästi. Kasviksille ja lihalle kannattaakin olla eri laudat. Veitsen jättämät naarmut ovat erityinen paikka bakteereille kasvaa ja laudoissa voikin löytyä salmonellaa ja E. coli bakteeria.

4. Pesukoneen kumitiivisteet

Pesukoneen likaantumisen huomaa usein siitä, kun pyykki alkaa haista. Koneen kumitiivisteisiin kerääntyy bakteereita ja pesukoneen viileät lämpötilat mahdollistavat bakteerien lisääntymisen koneeseen.

5. Katkaisimet ja kahvat keräävät pöpöjä

Aina, kun kosketamme katkaisijoita tai kahvoja kodissamme, levitämme niihin pöpöjä. Viikkosiivouksessa kannattaakin puhdistaa joka kerta katkaisimet ja ovenkahvat esimerkiksi mikrokuituliinalla.

6. Kosketusnäytöt ja kaukosäätimet

Kaukosäätimissä ja kosketusnäytöissä ja -laitteissa on iso määrä bakteereita, koska niitä kosketellaan jatkuvasti likaisin käsin. Varsinkin hotellihuoneiden kaukosäätimet saattavat olla varsinaisia bakteeripesiä, koska ne jäävät usein huomioimatta siivouksessa.

7. Hammasharja tulisi vaihtaa säännöllisesti

Hammasharja tulisi vaihtaa kolmen kuukauden välein, koska kostea hammasharjan pinta on oiva alusta bakteereille. Hammasharjaa säilytetään usein myös samassa tilassa vessanpöntön kanssa ja jopa todella lähellä sitä, joten pönttö tulisi aina huuhdella kansi kiinni. Vessanpöntöstä voi lentää pisaroita suoraan hammasharjaan.

Lähde: Kotiliesi