Suomen euroviisuedustajan paikasta kilpailevat kappaleet ovat nyt kuunneltavissa.

Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) seitsemän kilpailijan viisuehdokkaat ovat nähneet päivänvalon. UMK:n voittaja lähtee edustamaan kappaleellaan Suomea toukokuussa järjestettäviin Euroviisuihin Italian Torinoon.

Euroviisuedustajan paikasta kilpailevat artistit julkaistiin aiemmin tammikuussa. Mukana ovat Cyan Kicks, BESS, The Rasmus, Younghearted, Olivera, Tommi Läntinen ja Isaac Sene.

”Biisien taso on erittäin korkea ja olen todella kiitollinen, että Suomen kovimmat biisinkirjoittajat ja tuottajat ovat olleet mukana tekemässä näitä tulevaisuuden klassikoita”, UMK-raadin puheenjohtaja Tapio Hakanen kommentoi artistijulkistuksen yhteydessä.

Hakasen mukaan tunnelmat biiseissä ovat vaikuttavia, mutta hyvinkin erilaisia. Hän toivoo jokaisen suomalaisen löytävän seitsemän viisuehdokkaan joukosta yhden tai monta suosikkia.

Nyt nämä UMK-finalistien kappaleet ovat siis kuunneltavissa, ja voit tutustua artisteihin sekä katsoa kappaleiden musiikkivideot lyriikoiden kera alla! Aivan artikkelin lopusta löydät myös UMK:n Spotify-soittolistan, jolta voit kuunnella kaikki seitsemän viisuehdokasta.

Cyan Kicks – Hurricane

Vuonna 2016 perustettu Cyan Kicks on tähän mennessä julkaissut kahden albumillisen verran musiikkia, jota on striimattu yli 10 miljoonaa kertaa. Yhtye kuvailee musiikkiaan omaleimaiseksi, eri tyylejä yhdisteleväksi moderniksi rockiksi.

Cyan Kicks haluaa osaltaan vaikuttaa siihen, että rock pysyy yhä vahvemmin parrasvaloissa. UMK:hon bändi osallistuu Hurricane-kappaleella, jota on ollut kirjoittamassa myös ruotsalais-tanskalaisen metalliyhtye Amaranthen laulaja Elize Ryd.

Voit lukea lisää Cyan Kicksista ja Hurricane-kappaleesta täällä.

BESS – Ram pam pam

Pienestä pitäen musiikkia harrastanut BESS julkaisi nimeään kantavan debyyttialbmin vuonna 2019 ja sitä on striimattu yli 20 miljoonaa kertaa. Albumin isoimmaksi hitiksi ja suuren yleisön korvamadoksi nousi platinaa striimannut kappale Tempo.

BESS yhdistelee musiikissaan elektronista poppia ja housea. Rouheaäänisen artistin musiikki on tekijänsä näköistä: räiskyvää ja rohkeaa.

Voit lukea lisää BESSistä ja Ram pam pam -kappaleesta täällä.

The Rasmus – Jezebel

UMK:hon osallistuu uudistunut The Rasmus: kitaristi Pauli Rantasalmi päätti lopettaa bändissä hyvässä yhteishengessä. Rantasalmen paikan bändissä on ottanut Tiktakissa uransa aikoinaan aloittanut Emppu Suhonen.

Vuonna 1994 perustettu The Rasmus on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä. Bändin fanit ympäri maailman ovat vuosia kyselleet, milloin The Rasmus ottaa osaa tähän kilpailuun; nyt aika oli oikea, kun Jezebel-kappale syntyi.

Voit lukea lisää The Rasmuksesta ja Jezebel-kappaleesta täällä.

Younghearted – Sun numero

Kolmen lukioaikaisen kaverin muodostama popyhtye Younghearted perustettiin vuonna 2015. Bändi on julkaissut kaksi albumia, joista ensimmäiseltä löytyy triplaplatinaa striimannut Hetkeksi-kappale ja toisesta seurasi Emma-ehdokkuus Vuoden yhtye -kategoriassa.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Younghearted palaa takaisin aikaisempaa rohkeammalla tyylillä. Herkistä tulkinnoista tunnettu bändi on nyt ”pehmeästi rock ‘n’ roll”.

Voit lukea lisää Youngheartedista ja Sun numero -kappaleesta täällä.

Olivera – Thank God I’m an Atheist

Indiepoppia tekevä Olivera on suurelle yleisölle vielä verrattain tuntematon. Neljä omaa EP:tä julkaisseella artistilla on kuitenkin miljoonia Spotify-kuunteluita ja kansainvälisesti vaikuttavia julkaisuja.

Olivera tykkää leikitellä sanoilla, mikä näkyy UMK-kappaleen nimen paradoksaalisuudessa. Olivera kirjoittaa musiikkia myös muille artisteille, joista nimekkäin lienee yksi maailman tunnetuimpiin DJ-tuottajiin lukeutuva Tiësto.

Voit lukea lisää Oliverasta ja Thank God I’m an Atheist -kappaleesta täällä.

Tommi Läntinen – Elämä kantaa mua

Tämän vuoden UMK-kilpailijoista kokenein on yli 40-vuotisen uran tehnyt Tommi Läntinen, jonka suurimpia hittejä ovat muun muassa Via Dolorosa sekä Syvälle sydämeen sattuu. Ennen vuonna 1994 alkanutta soolouraansa Läntinen oli osa Boycott-yhtyettä.

Läntisen viimeisimmästä uutta musiikkia sisältävästä albumista on kulunut jo yli 10 vuotta, mutta hiljaiselon katkaisee helmikuussa julkaistava albumi Elämä kantaa mua. Nimi on sama kuin Läntisen UMK-kappaleella, jonka ovat kirjoittaneet Haloo Helsinki! -yhtyeen jäsenet.

Voit lukea lisää Tommi Läntisestä ja Elämä kantaa mua -kappaleesta täällä.

Isaac Sene – Kuuma jäbä

Rajoja rikkovan Isaac Senen musiikki on monipuolista, jossa on vivahteita ainakin soulista, rockista ja hip hopista. Senen lapsuudessa Pohjois-Savossa kuunneltiin musiikkia Mozartista Bob Marleyhin ja trancesta suomiheviin, mistä myös Senen laaja tyylien käyttö juontanee juurensa.

Sene julkaisi debyytti-EP:nsä vuonna 2020 ja viime vuonna ilmestyi pari uutta singleä, joista tunnetuin lienee artistille itselleen omakohtainen biisi N-sana. UMK-kappaleellaan Sene sen sijaan ravistelee heteronormatiivista ajattelua.

Voit lukea lisää Isaac Senesta ja Kuuma jäbä -kappaleesta täällä.

UMK:n voittaja ja Suomen euroviisuedustaja vuosimallia 2022 selviää lauantaina 26. helmikuuta Yle TV 1:ssä, Yle Areenassa sekä Ylen radiokanavilla kello 21 alkavassa suorassa lähetyksessä. Lisätietoja UMK:sta löydät Ylen sivuilta täällä ja alta löydät kuunneltavaksi UMK-finalistien kappaleet Spotify-soittolistalta.