Yh-isät ova tutkimuksen mukaan vanhemmista onnettomimpia.

Australialaistutkimuksen mukaan vanhemmat, joilla on vähintään neljä lasta, ovat tyytyväisimpiä elämäänsä. Näin on huolimatta siitä kaikesta hässäkästä ja korkeammista kuluista, joita iso perhe voi kokea.

Tutkija Bronwyn Harman haastatteli 950 vanhempaa yli viiden vuoden aikana arvioidakseen heidän onnellisuuttaan. Harman kysyi osallistujilta heidän itsetunnostaan, muilta saadusta tuesta ja sietokyvystä.

Vaikka monilapsisten perheiden vanhemmilla oli ongelmia – kuten ihmisten utelut siitä, oliko lapsilla eri isät – olivat he silti kaikista tyytyväisimpiä.

”Uskomme isoilla perheillä olevan tukijärjestelmä perheen sisällä”, Harman kommentoi.

”Lapset eivät koskaan kyllästy, heillä on leikkitovereita ja he saavat itsenäisyyttä varhaisessa vaiheesa”, hän lisäsi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perheet toiseksi onnellisempia

Harman kertoi ajatelleensa monilapsisten perheiden vanhempien olevan stressaantuneita. Tutkijan mukaan vanhemmat kuitenkin sanoivat suunnitelleensa isoa perhettä, se oli riemukasta heille, koti oli usein täynnä naurua ja heillä oli monia syitä juhlia.

Monilapsisten perheiden jälkeen onnellisimpia olivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat vanhemmat, jotka olivat myös suunnitelleet perheiden perustamista ja saaneet lapsensa sijaissynnyttäjän, keinohedelmöityksen tai adoption avulla.

”Nämä lapset eivät ole vahinkoja… lapsi on siis todella toivottu”, Harman sanoi.

Onnettomimpia vanhempia Harmanin tutkimuksen mukaan ovat yh-isät, jotka tutkijan mukaan usein nähdään vähemmän vanhempina ja heillä on vaikeuksia omata rooli lastensa elämissä.

”On edelleen olemassa käsitys, että äidit ovat oikeita vanhempia ja isät vain tavallaan auttavat”, Harman kertoi.

Lähde: Newser