Meidän ensimmäinen kotimme on äidin kohdussa.

Kohdussa on täysin erilaiset puitteet kuin missään kodissa, joissa elämän aikana tullaan asumaan. Vai onko siellä niin erilaista kuin kuvittelemme?

Vauvan elämää kohdussa on selvitty useissa tutkimuksissa. Nyt Pregnancy Food Guide -sivustolla on julkaistu kaikki mitä siitä on tähän mennessä saatu selville. Yksi on aika varmaa, että suurimmaksi osaksi kohtuelämä on vain nukkumista. Nukkuvathan vauvat suurimman osan päivästä myös syntymisen jälkeen.

Noin 32 viikon ikäinen vauva nukkuu keskimäärin 90–95 % ajastaan ​​kohdussa. Kun vauva potkii, hän todennäköisesti tekee sen unissaan sen sijaan, että olisi hereillä.

Sen lyhyen hetken, kun vauva on kohdussa hereillä, hän tutkii ympäristöään esimerkiksi yrittää tarttua kiinni kohdusta löytyvistä asioista.

Vaikka kohdussa on pimeää, voi sinne tulla joskus vähän valoakin. Silloin vauva saattaa katsella raajojaan, napanuoraa ja kohdun sisäseinää. Kohdussa ei voi nähdä kovin hyvin, mutta lapsiveden läpi päässeen valon avulla siellä pystyy näkemään ainakin jollakin tavalla.

Vauvat alkavat kuulemaan suhteellisen aikaisin eli noin 27 raskausviikon kohdilla. Vauva kuulee äitinsä sydämenlyönnit ja tunnistaa äitinsä äänen. Koska vauva kuulee, vauvalle kannattaa soittaa musiikkia ja lukea satuja jo kohtuvaiheessa. Ne rauhoittavat vauvaa sitten myös sen jälkeen, kun vauva on syntynyt.

Vauvat voivat ilmaista kohdussa tunteitaan, imeä peukaloaan ja tehdä monenlaisia asioita, joita vauvat tekevät myös syntymän jälkeen. Vauvojen makuaistikin kehittyy jo raskauskolmanneksen aikana.

Lähde: Pregnancy Food Guide