Tavoitteena on, että kuukautissuojat ovat helposti kaikkien saatavilla jotka niitä tarvitsevat – saatavilla kauppakeskuksissa, apteekeissa ja nuorisotaloilla.

Tämän lain kerrotaan olevan virstanpylväs kuukautisten normalisoimiseen Skotlannissa ja todellisen signaalin lähettämiseen tämän maan ihmisille siitä, kuinka vakavasti parlamentti suhtautuu sukupuolten tasa-arvoon.

Skotlannin parlamentti äänesti tiistaina kuukautissuojia koskevan lakiehdotuksen hyväksymisestä, jonka mukaan kaikille Skotlannin julkisissa wc-tiloissa, työpaikoilla ja muissa julkisissa rakennuksissa on pääsy ilmaisiin tuotteisiin. Lakiesityksen esitti MSP Monica Lennon, joka on kampanjoinut kuukautisiin liittyvän eriarvoisuuden ja leimautumisen lopettamiseksi monta vuotta.

Mikä kuukautisiin liittyvä eriarvoisuus – Period Poverty

Lyhyesti sanottuna ”kuukautisköyhyys” tarkoittaa saniteettituotteiden saatavuuden puutetta taloudellisten rajoitusten vuoksi. Jotain, joista monet meistä ovat onnekkaita pitämään itsestäänselvänä.

Miksi se on ongelma?

Huono kuukautishygienia voi aiheuttaa fyysisiä terveysriskejä, ja se on liitetty lisääntymis- ja virtsateiden infektioihin UNICEFin mukaan. Se estää myös naisia ​​saavuttamasta täyttä potentiaaliaan paikoissa, joissa kuukautisten vuoksi tytöt ja naiset menettävät kasvun kannalta tärkeät mahdollisuudet. Nuoret tytöt, jotka eivät saa koulutusta, solmivat todennäköisemmin lapsiavioliitot ja kokevat seurauksena varhaisen raskauden, aliravitsemuksen, perheväkivallan ja raskauskomplikaatiot.

Lähde: BBC