Moni ihminen nauttii siitä, että on löytänyt rinnalleen kumppanin ja on parisuhteessa.

Parisuhteen ylläpitäminen ei ole aina helppoa. Elämän ylä- ja alamäet voivat tuoda mukanaan haasteita, joista joidenkin suhteet selviävät paremmin kuin muiden.

Suhteiden päättymisen syyt ovat yhtä yksilöllisiä kuin ovat suhteiden osapuoletkin. On kuitenkin tiettyjä, yleisiä ongelmia, jotka asiantuntijoiden mukaan johtavat aina eroon.

Neurotieteilijä Lucy L. Brown ja biologinen antropologi Helen Fisher ovat Anatomy of Love -nimeä kantavalla sivustollaan listanneet 6 tällaista yleistä parisuhteen tuhoavaa ongelmaa ja suomensimme ne alle.

Luottamusongelmat

Luottamus on ehdottoman tärkeää kumppanuudelle ja läheisyydelle, joka pitää parisuhteita yhdessä. Luottamus on myös yksi vaikeimpia asioita, jonka voi ansaita ja ylläpitää. Luottamusongelmat kattavat kaiken taloudellista valinnoista emotionaaliseen riippuvuuteen.

Brownin ja Fisherin mukaan usein alla piilee jokin ongelma, jota ei koskaan täysin keskusteltu j ratkaistu. Ajan mittaan nämä ongelmat voivat vyöryä päivittäiseen arkeen suhteessa luoden epäilyksen varjon arkipäiväisimpiinkin tilanteisiin.

Uskottomuus ja mustasukkaisuus

Epäily tai tieto uskottomuudesta voi olla vaikeimpia asioita, josta päästä yli. Emotionaalisesta uskottomuudesta salasuhteisiin, uskottomuudella on tapana tuhota lähes puolet suhteista, joihin se vaikuttaa. Vaikka pari päättäisi pysyä yhdessä, on suhteen rakentaminen uudelleen hankalaa ja henkisesti kuluttavaa.

Brownin ja Fisherin mukaan tämä päätee myös tapauksiin, joissa salasuhdetta ei ollut, mutta syytöksiä tehtiin. Koska uskottomuus on niin musertava kokemus, voi siitä suotta syytetyksi tullut kokea sen henkilökohtaisena loukkauksena, joka tuhoaa luottamuksen ja läheisyyden. On erittäin tärkeää, ettet tee tällaisia syytöksiä ilman todisteita ja puhut peloistasi tai epäilyistäsi ei-uhkaavalla ja avoimella tavalla.

Kommunikaatiovaikeudet

Brown ja Fisher toteavat, että monilla pareilla on ongelmia kommunikoinnin kanssa ja he usein toteavat puhuvansa eri kieliä. Kommunikaatiovaikeudet voivat saada ennen niin läheisen parin toimimaan täysin eri maailmoissa ja olemaan enemmän kuin asuintovereita kuin pariskunta.

Ajan mittaan tämä voi alkaa tehdä olon eristäytyneeksi ja yksinäiseksi, ja emotionaalista läheisyyttä saatetaan alkaa etsiä muualta. Kommunikaation puute voi myös johtaa katkeruuteen tai siihen, että jokainen merkityksellinen keskustelu muuttuu sarkastiseksi ja vähätteleväksi terveen keskustelun sijaan.

Tasapainon puute

Epätasapainossa olevia suhteita voi tapahtua kenelle tahansa, mutta yleisimpiä ne ovat nuorille pareille, tuoreille vanhemmille tai ikääntyville vanhemmille. Epätasapainoa ilmenee Browin ja Fisherin mukaan kun toinen tai molemmat osapuolet epäonnistuvat laittamaan suhteen etusijalle ja sen sijaan painottavat epätavallisen paljon muita ihmisiä tai tilanteita.

On tavallista, että suhde elää ja muuttuu, ja kriisin keskellä on luonnollista, että parisuhde on taka-alalla. Siitä tulee kuitenkin ongelma, kun toinen osapuoli alkaa toistuvasti tuntea olevansa itsestäänselvyys toiselle, häntä ei kuulla tai arvosteta.

Brownin ja Fisherin mukaan esimerkkejä tasapainon puutteesta ovat muun muassa:

  • juhlapyhät vietetään aina saman osapuolen vanhempien luona
  • toinen osapuoli käy joka ilta töiden jälkeen lasillisella ystäviensä kanssa
  • toinen osapuoli tekee päätökset kaikista lomamatkoista

Yhteensopivuusongelmat

Vastakohdat saattavat vetää toisiaan puoleensa, mutta vastakohtien on vaikea pitää suhteensa kasassa. Esimerkiksi arvojen ja maailmankatsomuksen sopiminen yhteen on asiantuntijoiden mukaan olennaista miellyttävälle, pitkälle parisuhteelle. Jos olette radikaalisti erilaisia, ovat kunnioitus ja kompromissit äärimmäisen tärkeitä. Ajan mittaan vain jääräpäisimmin toisilleen omistautuneet pariskunnat pystyvät selviämään suurista yhteensopivuusongelmista.

Kaltoinkohtelu

Minkäänlaista kaltoinkohtelua ei pitäisi koskaan sietää missään suhteessa. Raivo, epäkunnioitus ja emotionaalinen jarruttelu eivät välttämättä ole itsessään suhteen päättäviä asioita, mutta toistuvana ne voivat uuvuttaa. Kyvyttömyys tai haluttomuus kunnioittaa kumppanin ajatuksia, uskomuksia ja tunteita voi tuhota luottamuksen ja läheisyyden missä tahansa parisuhteessa.

Toivoakin on

Vaikka nämä yleiset ongelmat voivat tuhota suhteita, voivat ne Brownin ja Fisherin mukaan olla myös mahdollisuus saada suhde takaisin raiteilleen. Jos sinulla ja kumppanillasi on vaikeuksia, harkitse ammattiavun hakemista.

Jos molemmat ovat halukkaita ja pystyvät kohtaamaan oman roolinsa tilanteessa, voi kovalla työllä suhde vielä pelastua.

Lähde: Your Tango