Lyhytkin kielisuudelma saa bakteereja siirtymään suusta toiseen runsain määrin.

Vain kymmenenkin sekuntia kestävä kielisuudelma voi siirtää 80 miljoonaa bakteeria suusta toiseen, käy ilmi Microbiomessa julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimusta varten 21 vapaaehtoisen pariskunnan kielet pyyhittiin ja heiltä otettiin sylkinäytteet sekä ennen että jälkeen suudelman.

TIME-lehden mukaan tutkijoille selvisi, että pariskuntien kielillä olevat bakteerit ovat enemmän samanlaisia kuin suun bakteerit kahden tuntemattoman välillä ovat.

”Ilmeisesti olemalla toisen henkilön kanssa pitkän ajan ja olemalla parisuhteessa johtaa samankaltaiseen bakteerikantaan kielellä”, tutkimusta johtanut professori ja tutkija Remco Kort sanoi.

Jaettujen bakteerien samankaltaisuuden selvittämiseksi parin toista osapuolta ohjeistettiin siemailemaan probioottista jogurttijuomaa, odottamaan hetki ja sitten suutelemaan kumppaniaan uudelleen. Probioottiset bakteerit, joita ei yleensä suussa ole, siirtyivät suusta toiseen – yhdessä noin 80 miljoonan muun bakteerin kanssa.

Kyselyiden avulla tutkijaryhmä selvitti, että mitä useammin parit suutelevat, sitä enemmän samanlaisia bakteereja heidän suussaan on.

”On joukko tutkimuksia, jotka osoittavat erilaisten bakteerien lisääntymisen olevan hyvä asia”, Kort kertoi ja lisäsi suutelemisen toimivan myös eräänlaisena immunisaation muotona, mikä mahdollistaa vastustuskyvyn kasvamisen altistamalla itseään useammille mikro-organismeille.

”Jos asiaa katsoo tästä näkökulmasta, suuteleminen on hyvin terveellistä”, Kort päätti, mutta myönsi terveellisyyden kuitenkin riippuvan siitä, ketä suutelee ja minkälainen hänen suunsa bakteerikanta on.

Lähde: TIME