Asioiden pitäminen järjestyksessä vaatii aikaa ja vaivaa, mutta on usein sen arvoista.

Kun asiat ovat järjestyksessä yhdellä elämän osa-alueella, voi se vaikuttaa myös moniin tai jopa kaikkiin muihin osa-alueisiin. Pure Wow’n mukaan tämä onkin seikka, jonka erittäin järjestelmälliset ihmiset tietävät.

Tällaiset ihmiset hyväksyvät sen, että järjestelmällisyys, asioiden saaminen järjestykseen ja sen ylläpitäminen vievät niin aikaa kuin energiaa. Pure Wow’n mukaan tämän lopputuloksena he ovat terveempiä, tuotteliaampia ja onnellisempia päivän päätteeksi.

Erittäin järjestelmällisille ihmisille on yhteistä tietyt asiat, joista voit lukea alta viisi esimerkkiä. Näitä asioita omaksumalla voit itse olla järjestelmällisempi tai jos pystyt samaistumaan niihin, voit todeta olevasi jo erittäin järstelmällinen ihminen.

Heillä on rutiineja

Todella järjestelmälliset ihmiset ovat Pure Wow’n mukaan todella hyviä pitämään järjestelmällisyyttään yllä, koska heillä on rutiineja – niin päivittäisiä, viikottaisia, kuukausittaisia kuin vuosittaisia. Siihen lukeutuvat muun muassa tietyt aamu- sekä iltarutiinit, kuten ihonhoitorutiinin uskollinen noudattaminen tai meditaatio ennen yöunia. Pure Wow’n mukaan näille ihmisille tietyistä tavoista on tullut luontaista. Esimerkiksi he laittavat paikkoja kotona järjestykseen pitkin vuotta ja hävittävät ylimääräistä tai tarpeetonta tavaraa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tehokkaimmat rutiinit sopivat omaan elämäntyyliin ja -tapoihin. Se, mikä toimii ison firman johtajalle ei välttämättä toimi palkasta toiseen elävälle freelancerille.

He saavat enemmän aikaiseksi

Pure Wow’n mukaan Journal of Environmental Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus selvitti, että epäjärjestyksessä olevissa kodeissa asuvat olivat todennäköisemmin suuria vitkastelijoita, jotka lykkäävät eri asioiden tekoa (prokrastinointi). Sottaiset kodit saivat myös tuntemaan vähemmän tyytyväisyyttä kotia kohtaan. Kodin pitäisi olla paikka, jossa omat akut latautuvat, eikä sellainen, joka syö energiaa. Pure Wow’n mukaan kun kodissa kaikella on oma paikka ja tiedät, mistä eri asiat löytyvät, pitää se mielen vapaana keskittymään tärkeämpiin juttuihin. Sen sijaan, että etsit aamulla kiireessä avaimiasi tai jotain muuta olennaista, jonka tarvitset ennen kuin lähdet liikenteeseen, voit keskittyä siihen, mitä päivän aikana on edessä. Tai sen sijaan, että käytät tunnin löytääksesi lukuisten kansioiden ja laatikoiden joukosta sen tietyn asiakirjan, voit vain ottaa esiin oikean kansion, jossa tiedät asiakirjan olevan.

Pure Wow muistuttaa, että tämä ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi ryhtyä oman elämäsi Marie Kondoksi koko talosi suhteen. KonMari sopii jollekin, mutta minimalismi ei ole sama asia kuin se, että asiat ovat järjestyksessä. Tärkeämpää on, että tiedät löytäväsi sen, mitä tarvitset silloin kuin sitä tarvitset.

He ovat realistisia – eivät perfektionisteja

Yllä sanottuun viitaten, jos jonkin tavaran heittäminen pois ei tunnu järkevältä, älä tee niin. Pure Wow’n mukaan esimerkiksi sekin on järjestyksen ylläpitämistä, että säästät käytettyjä vaatteita tulevalle toiselle lapselle ja pidät niitä laatikossa varastossa. Kannattaa kokeilla – etenkin perheellisten – myös sitä, että määrittää kodista yhden alueen rotaatiossa oleville jutuille. Pure Wow’n mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kodissa on tietty tila tai paikka asioille, joiden tiedät olevan siinä vain väliaikaisesti.

Lisäksi McGillin yliopiston professori Daniel Levitinin mukaan on hyvä olla joustava omien prioriteettien suhteen. Sinulla saattaa olla päivittäiset rutiinit ja suunnitelmat, mutta elämä yllättää ja sellaisia asioitakin tapahtuu, mitä ei voi itse kontrolloida. On tärkeä pystyä elämään hetkessä järjestyksen ylläpitämiseksi. Levitin ehdottaa kirjoittamaan kaiken to-do-listaltasi erillisille lapuille ja sitten laittamaan ne tärkeysjärjestykseen. Näin pystyt muuttamaan järjestystä, jos se on tarpeen.

He ovat henkisesti ja fyysisesti terveitä

Epäjärjestyksen negatiivisista vaikutuksista on useita tutkimuksia. Esimerkiksi Indianan yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että ihmisten kodeilla oli suurempi vaikutus asukkaiden korkeampiin aktiivisuustasoihin kuin jalkakäytävillä, valaistuksella ja muilla elementeillä. Pure Wow’n mukaan siis kotisi siivoaminen ei pelkästään pidä sinua aktiivisena, se myös kannustaa olemaan muutenkin aktiivinen. Toisessa tutkimuksessa todettiin, että järjestyksessä olevat ympäristöt johtivat terveellisempiin ruokavalintoihin sekä lisäsivät anteliasuutta. Pure Wow huomauttaa, että tässä toisessa tutkimuksessa epäjärjestyksessä olevat tilat johtivat luovempiin ja innovatiivisempiin päätöksiin, mistä Pure Wow’n mukaan voidaan tehdä tulkinta, että kaaokselle ja luovuudelle omistettu tila muuten järjestyksessä olevassa kodissa tai toimistossa on aivan hyväksyttävää.

Epäjärjestyksessä olevista kodeista on havaittu tutkimuksissa myös sellainen vaikutus, että ne voivat nostaa asukkaidensa kortisolin tasoja. Tämä tarkoittaa siis enemmän stressiä ja suurempaa riskiä sairastua masennukseen. Jos haluat voida paremmin sekä fyysisesti että henkisesti, kokeile aloittaa omasta asuinympäristösäsi.

He aina ajattelevat tulevaisuuden itseään

Tulevaisuuden sinä kiittää sinua, jos avaat säästötilin ja käytät aurinkosuojaa. Lähitulevaisuutesi sinä kiittää sinua, kun valmistelet tuorepuuron edeltävänä iltana, jotta sinulla on valmiiksi aamiainen. Pure Wow’n mukaan erittäin järjestelmälliset ihmiset jatkuvasti kiittelevät menneisyyden itseään, koska hän suunnitteli tulevaa. Kyllä, on tärkeä elää hetkessä ja hoitaa askare kerrallaan, mutta on myös tärkeää tehdä palveluksia tulevaisuuden minälle. Järjestelmälliset ajattelevat eteenpäin ja tekevät tänään sellaisia asioita, joista on hyötyä heille huomenna (tai viikonloppuna, seuraavassa kuussa tai vuosien päästä). Tuotteliaisuus sekä asioiden suunnitteleminen ennakkoon kulkevat käsi kädessä: mitä enemmän kaikki on epäjärjestyksessä, sitä todennäköisemmin viivyttelet asioiden tekoa ja jätät askareet viime hetkeen.

Lähde: Pure Wow