Parvekkeet ovat monissa kerrostalokodeissa muuttuneet varastotilasta kodin bonushuoneeksi.

Parvekkeista on tullut viime vuosina yhä tärkeämpi osa asuntoja, ja trendi on vain vahvistunut koronapandemian aikana, arvioi sisustussuunnittelija Niina Ahonen Stailiasta. Ahosen mukaan parvekkeet mielletään nykyään lähes lisähuoneiksi ja ne sisustetaan osaksi asuntoa.

”Ne eivät siis ole enää säilytys- tai tuuletustiloja. Kehitystä on tukenut ja vauhdittanut lasitusten yleistyminen; tätä nykyä lähes jokainen haluaa lisätä parvekkeelleen lasituksen, jos sitä ei ole valmiina”, sisustussuunnittelija kertoo.

Ahosen kommentteja tukee YIT:n tilaama Kestävät kaupunkiympäristöt -barometri, jonka mukaan suurin osa suomalaisista kaupunkiasukkaista (67 %) haluaisi asuntoonsa lasitetun parvekkeen, vaikka parveke nostaisi asunnon hintaa. YIT:n johtaja Marko Oinas arvioi, että lasitetun parvekkeen suosio perustuu sen kalustettavuuteen.

Ahonen uskoo parvekkeen tarjoavan kerrostaloasujille henkireiän, yhteyden luontoon sekä mahdollisuuden ympäristönvaihdokseen.

”Parveke on kuin mikroskooppinen lomakeidas. Moni menee parvekkeelle pitämään taukoa työstä, rentoutumaan tai nauttimaan erityisestä kahvi- tai ruokahetkestä”, hän sanoo.

Parvekkeelle kasveja ja sisäkalusteita

Jos parvekkeen sisustamisessa haluaa seurata trendejä, on Ahosella siihen ajankohtaisia vinkkejä. Tänä keväänä parveketrendejä ovat vihersisustaminen sekä ulko- ja sisäkalusteiden sekoittaminen.

”Vihersisustajan täytyy aina miettiä, mihin ilmansuuntaan parveke on ja mihin aikaan, ja kuinka kauan sille paistaa aurinko. Näiden tietojen avulla puutarhaliikkeestä on helppo pyytää apua kasvien valintaan”, Ahonen neuvoo.

”Itse liputan tekokasvien puolesta: ne eivät nuupahda paahteessa ja pärjäävät pitkänkin mökkireissun ajan yksin”, hän lisää.

Ahonen puoltaa sisäkalusteiden ja -mattojen viemistä parvekkeelle, mutta silloin sisustajan on mietittävä, kuinka hyvin parveke ja sen kalusteet ovat suojassa kosteudelta sekä auringolta. Jos suojaa ei ole, voivat kankaat helposti haalistua ja tietyt materiaalit kostua.

Sisustajalla on kuitenkin useita vaihtoehtoja; jos rottinki ei sovi omalle parvekkeelle, voi harkita esimerkiksi polyrottinkia.

Aloita parvekkeen sisustaminen lattialta

Kun alkaa sisustaa parveketta, suosittelee Ahonen aloittamaan lattialta. Ahosen mukaan ensin kannattaa miettiä, kuinka iso parvekkeen pinta-ala on ja millaisella materiaalilla parvekkeella ollessa haluaa seistä.

”Sen jälkeen voit päättää, tuotko parvekkeelle maton vai ehkä puupohjan. Koko taas määrää sen, kuinka isoja huonekaluja kannattaa hankkia”, sisustussuunnittelija kertoo.

”Jos parveke on iso, huonekaluja voi jopa ryhmitellä eri käyttötarkoituksen mukaan. Yhteen nurkkaan sohvia, yhteen istutusaltaita ja niin edelleen”, hän jatkaa.

”Kalusteet määräytyvät sen mukaan, mitä haluat parvekkeellasi tehdä. Ehkä haluatkin nukkua tai telttailla”, Ahonen päättää.

Löydät ideoita ja inspiroivia kuvia parvekkeen sisustukseen täältä. Aiemmin olemme kertoneet vinkkejä, miten laitat parvekkeen kesäkuntoon kasveilla sekä vinkkejä aloittelijalle kaupunkiviljelyyn omalla parvekkeella.