Pidä ystävät lähellä ja viholliset vielä lähempänä, sanotaan, mutta hyvä ajatus voi olla pitää paras ystävä kaikista lähimpänä.

Lähes jokaiselta löytyy rinnaltaan paras ystävä (tai useampiakin), joka on tukena niin hyvinä kuin huonoina aikona, ja kenen kanssa jaetaan niin ilot kuin surut. Paras ystävä on kuitenkin hyvästä usein eri tavoin, sillä hän voi parantaa jokaista elämän osa-aluetta.

HuffPost koosti yhteen erilaisia tutkimustuloksia, jotka osoittavat, kuinka paras ystäväsi vaikuttaa elämääsi – positiivisesti.

Lue alta 8 tapaa, miten paras ystäväsi voi parantaa elämääsi.

1. Hän vähentää stressiä

Jos on pinna kireällä ja stressitasot huipussaan, mitä teet? Soitat parhaalle ystävällesi! Vuonna 2011 julkaistu tutkimus osoitti, että ajan viettäminen parhaan ystävän kanssa voi lievittää stressiä ja tehdä olon paremmaksi. Kukapa olisi parempi olkapää, jota vastaan purkautua?

2. Hän auttaa huolehtimaan terveydestä

Terveysvaivat voivat olla pelottavia, mutta paras ystävä voi tehdä niistä helpompia käsitellä. Tutkimus on osoittanut, että sosiaalisella tuella voi olla positiivinen vaikutus sairauksia vastaan taistellessa. Se myös vähentää riskiä sairastua esimerkiksi dementiaan ja voi lievittää masennuksen oireita. Ystäväsi läsnäolo voi jopa johtaa pieniin parannuksiin terveytesi suhteen. Tutkimukset ovat väittäneet, että vahvat sosiaaliset kytkökset voivat vähentää jopa riskiä sairastua tavalliseen flunssaan.

3. Hän voi auttaa sinua elämään pidempään

Vuonna 2009 julkaistu tutkimus paljasti, että vahva tukiverkosto vai parantaa pitkäikäisyyttä. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtua siitä, että ystävillä voi olla terveellinen vaikutus päivittäiseen käytökseen.

4. Rehellinen keskustelu hänen kanssaan voi parantaa hyvinvointiasi

Tutkimukset ovat osoittaneet, että uskoutuminen läheisille ystäville voi tehostaa terveyttäsi. Toisinaan se vaatii hieman haavoittuvuutta, kun puhuu rankemmista asioista.

”Rehellisyys ei ole aina helppoa, mutta se on tärkeää ystävien välisen siteen kannalta”, laillistettu psykologi Robert Rowney kertoi HuffPostille.

5. Hän tsemppaa sinua hyväksymään itsesi enemmän

Kukaan ei tunne sinua kuin paras ystäväsi sinut tuntee – jopa vikasi. Mutta siinä missä itse mollaat itseäsi, paras ystäväsi kannustaa sinua niistä huolimatta. Tällainen tuki on tärkeää, kun on kyse myötätunnon ja rakkauden ilmaisemisesta itseä ja muita kohtaan.

”Aidot ystävät luonnostaan parantavat itsetuntoasi. Ja vuorostaan hyvän ystävän auttaminen tällä tavoin voi saada myös sinut tuntemaan olosi paremmaksi itsesi suhteen”, Rowney sanoi.

6. Hän kertoo, jos toimit väärin

Kukaan ei ole täydellinen ja onneksi meillä on parhaat ystävät muistuttamassa siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä on varma merkki aidosta ystävästä.

”He pystyvät osoittamaan jotakin negatiivisia asioita, joita teet positiiviten lisäksi. He todella tukevat sinua ja sekä hyviä ja huonoja puoliasi”, Rowney totesi.

7. Hän saa vaikeat haasteet tuntumaan vähemmän kammottavalta

Vastoinkäymisten yhteydessä rinnalla oleva paras ystävä voi olla tarpeen. Vuonna 2008 julkaistu tutkimus selvitti, että kun on ystävä tukena, eivät mäet tunnu niin jyrkältä. Tätä tutkittiin HuffPostin mukaan fyysisenä kokeena, mutta konsepti pätee myös emotionaalisesti.

8. Hän tekee sinusta aidosti onnellisemman ihmisen

Tutkimus on osoittanut, että hyvän ystävän seura voi parantaa mielialaasi eksponentiaalisesti. Eikä kyse ole vain pitkäaikaisten parhaiden ystävien vaikutuksesta: uuden ystävyyssuhteen solmiminenkin voi myös parantaa mielialaasi kehossasi vapautuneen oksitosiinin myötä.

Jos et jo valmiiksi tee sitä tarpeeksi, muista kiittää ystäviäsi siitä, että ovat olemassa. He ovat ainutlaatuisia!

Lähde: HuffPost