Hedelmöittymisongelmat ovat todella yleisiä, mutta niihin voi yrittää vaikuttaa myös kotikonsteilla.

Monilla lapsia haluavilla pariskunnilla on ongelmia tulla raskaaksi, ja hedelmöittyminen on monilla työn ja tuskan takana.

Hedelmöittymisvaikeudet voivat johtua niin naisesta kuin miehestäkin, tai mahdollisesti jopa kummastakin.
Jos olette yrittäneet raskaaksi tuloa jo puolen vuoden ajan ilman tulosta, saattaa olla aika piipahtaa asiantuntijan luona. Sitä ennen kannattaa kuitenkin tehdä jo kotona kaikki mahdollinen, mikä saattaa edistää raskaaksi tulon mahdollisuutta.

Seuraavat asiat kannattaa muistaa, jos haluaa tulla raskaaksi.

Ruokavalio
Asiantuntija kehottaa välttämään pikaruokaa, jos tavoitteenasi on saada lapsi. Erään tutkimuksen mukaan transrasvat on yhdistetty matalampaan hedelmällisyyteen. Sen sijaan omega-3-rasvahapot, kasvisten proteiini, täysjyvä, maitotuotteet ja rauta on yhdistetty tutkimuksissa suurempaan hedelmöittymismahdollisuuteen. Myös miesten tulisi syödä terveellisesti, sillä ruokavalio vaikuttaa sperman laatuun. Miehille suositellaan erityisesti omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia, C-vitamiinia, beetakaroteenia, seleeniä, sinkkiä ja D-vitamiinia.

Säännöllinen seksi

Jos olette yrittäneet lasta jo pitkään, teistä saattaa tuntua, ettette mitään muuta teekään, kuin harrasta seksiä. Asiantuntija korostaakin, että runsas ja säännöllinen seksi parantaa lisääntymismahdollisuuksia. Eräs tutkimuskin osoittaa, että pariskunnilla, jotka harrastavat seksiä joka toinen päivä, on paremmat mahdollisuudet hedelmöittyä, kuin pariskunnilla, jotka harrastavat seksiä vain kerran viikossa. Asiantuntija muistuttaa, että seksin harrastamisen ajoituskin on tärkeä. Seksiä kannattaisikin harrastaa erityisesti ovulaation aikaan.

Irti paheista
Raskaana ollessasi paheet, kuten alkoholi ja tupakka ovat kiellettyjä, mutta nämä samat paheet tulisi hylätä jo siinä vaiheessa, kun yrität tulla raskaaksi. Myös kofeiinia olisi hyvä välttää, asiantuntija lisää. Jos yrität tulla raskaaksi, et saisi juoda päivässä enempää kuin kaksi annosta alkoholia. Jos juot puolestaan kahvia enemmän kuin viisi kupillista päivässä, on senkin todettu laskevan hedelmällisyyttä.

Käytä liukuvoidetta
Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta asiantuntijat suosittelevat käyttämään vaikkapa mineraali- tai rypsiöljyä liukasteena, kun harrastatte seksiä. Vesipohjaisia liukuvoiteita puolestaan ei suositella, sillä ne saattavat vähentää sperman liikettä.

Ota neuvot heti kokeiluun!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: The Sun / Kuva: Kelly Sikkema