Kesällä suurin osa meistä tuntuu nauttivan kauniista ilmasta, rannasta ja jäätelöstä. Kaikki eivät kuitenkaan osaa nauttia kesästä, sillä osa ihmisistä kärsii niin kutsutusta kesämasennuksesta. Mutta mistä kesämasennus johtuu?


Kyse on niin sanotusta kausiluontoisesta mielialahäiriöstä, johon kuuluu kesä- ja kevätmasennuksen lisäksi myös kaamosmasennus, joka onkin meillä Suomessa huomattavasti tunnetumpi kuin kesämasennus. Kausiluontoisesta mielialahäiriöstä eli SAD:ista kärsii noin 4–6 % väestöstä. Kesämasennuksesta heistä kärsii vain 10 %.

Kesämasennukseen kuuluu erilaisia oireita, kuten vaikkapa unihäiriöt, ahdistuneisuus, masentuneisuus ja ruokahaluttomuus.
Konkreettisia syitä kesämasennukseen voi olla monia. Yleisimpiä syitä ovat muun muassa ahdistuneisuus omasta kehonkuvasta ja painosta, rahahuolet, kuumuus, rutiinien puute, ylisuuret odotukset ja Instagram-kateus.

Kesällä vaatteet vähenevät ja moni painonsa kanssa kamppaileva voi ahdistua siitä, että kuumalla säällä tulisi pitää vaikkapa niukkoja shortseja ja uimapukua. Moni alkaakin ulkonäköpaineiden vuoksi vältellä sosiaalisia tilanteita. Kesällä voi myös tuntua siltä, että rahaa palaa koko ajan kaikenlaisiin aktiviteetteihin. Jos säästöpossu on jo valmiiksi laiha, voivat rahahuolet aiheuttaa ahdistusta. Kaikki meistä eivät myöskään reagoi hyvin kuumaan säähän, mikä voikin pakottaa monen eristäytymään asuntoonsa ja välttelemään kuumaa ulkoilmaa. Myös rutiinien puute tai niiden muutokset voivat olla monelle masennuksesta kärsivälle elämää vaikeuttava asia. Arkisten rutiinien puute aiheuttaa helposti turvattomuuden tunnetta ja aiheuttaa muun muassa univaikeuksia. Lisäksi monella voi olla ylisuuria odotuksia kesälle. Instagramin selailu ei tässä auta, sillä kun tuntuu, että omassa elämässä kaikki ei ole kunnossa, ei kaverien upeista kuvista rantoineen, mansikoineen ja tanssilavoineen ole iloa – päinvastoin. Moni alkaa verrata kesäänsä muiden kesään, mikä voi syventää masennusta.

Kärsitkö sinä kesämasennuksesta? Koita keskittyä myös hyviin asioihin kesässäsi: myös ilmaista mukavaa tekemistä on paljon, voit pukeutua siten, että tunnet olosi mukavaksi ja korostat parhaita puoliasi, ja voit kehittää itsellesi omat, uudet kesärutiinit, jotka tuovat turvaa! Kippaa ylisuuret odotukset roskakoriin ja koita keskittyä pieniin mukaviin asioihin kesässä!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Iltalehti, Rentomeininki, Health Line