Onko sinulla on tunne, että kaapeissasi on liikaa tavaraa, muttet tiedä mistä aloittaa karsiminen? Näillä ammattilaisten vinkeillä pääset alkuun.

Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtaja Ulla Lundqvist ja ammattijärjestäjänä toimiva Maria Laitinen antoivat Taloussanomille parhaat vinkkinsä kodin tavaroiden karsimiseen ja järjestämiseen.

1. Rohkeus on valttia.

Laita turha tavara surutta kierrätykseen, kaatopaikalle tai lahjoita eteenpäin. On hyvä muistaa, ettei tarpeeton tavara kävele itse ulos ovesta, vaan siitä on hankkiuduttava itse eroon. Erityisesti vanhentunut ruoka, parittomat sukat ja muotonsa menettäneet vaatteet joutavat pois kaapeista.

2. Ole tietoinen tavaran säilyttämisen kustannuksista.

Kuinka paljon asuinkustannuksesi olisivat, jos tarvitsisit säilytystilaa ainoastaan tarpeellisille tavaroille? Vuosien saatossa hillottua materiaa kannattaa alkaa tarkastella kriittisellä silmällä etenkin, jos joudut hankkimaan tavaroille erillisen varaston.

3. Aloita karsiminen helpoista osa-alueista.

Hamstraajan sudenkuoppa on tunnesiteen muodostaminen tavaroihin. Aloita karsiminen sellaisista tavaroista, joihin et ole kiintynyt. Tällaisia ovat esimerkiksi sanomalehdet, käyttökelvottomat ruuat ja vanhentunut kosmetiikka. Jos jostain turhasta luopuminen tuntuu haikealta, ota siitä valokuva.

4. Käy läpi kohde kerrallaan.

Tee karsiminen itsellesi mahdollisimman helpoksi ja käy läpi yksi kaappi tai laatikko kerrallaan. Pidä huoli, että hoidat homman loppuun. Lajittele tavarat säilytettäviin, kierrätettäviin tai myytäviin ja roskiin meneviin ja laita ne erilleen kasoihin. Järjestä tavarat, jotka aiot säilyttää.

5. Ole kriittinen tarpeitasi kohtaan.

Turhasta tavarasta eroon pääsy tuntuu hyvältä. Jos olet heittänyt jotain menemään, mieti tarkkaan uusia hankintoja tehdessäsi, tarvitsetko niitä todella, vai pohjautuuko ostaminen pelkkään haluamiseen. Kun löydät jotain oikeaan tarpeeseen, tuntuu sen ostaminenkin paremmalta. Etkä ole kohta taas karsimisurakan edessä.

Lähde: Taloussanomat