Tutkimusten mukaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti voi lisätä keskossynnytyksen riskiä.

Odottavalla äidin suussa esiintyy hormonitoiminnasta johtuvia muutoksia raskauden aikana. Hammaslääkäriliiton sivuilla kerrotaan, kuinka reikiintymisriski kasvaa ja ientulehdukset pahenevat herkemmin. Jotta suun terveys pysyisi hyvänä, hampaiden huolellinen hoito on kotona tärkeää. On myös hyvä muistaa terveelliset ruokailutottumukset ja säännölliset ruokailuajat.

Syljen pH laskee

Raskauden aikana odottavan äidin suu happamoituu eli syljen pH laskee. Tämä on seurausta hormonitoiminnan muutoksista. Sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä, koska se palauttaa ruokailun jälkeen suun pH:n happamasta normaaliksi. Happohyökkäys liuottaa hampaan pinnalla olevia mineraaleja, mutta sylki auttaa palauttamaan mineraalit jälleen takaisin.

Reikiintymisriski kasvaa

Koska suu happamoituu raskauden aikana ja korjaavan syljen vaikutus voi heikentyä, reikiintymisriski kasvaa. Raskauden aikana voi myös olla tiettyjä mielihaluja ruoan suhteen sekä välipaloja voi tulla syötyä enemmän. Näin myös happohyökkäysten määrä lisääntyy. Hampaat kestävät päivässä 5–6 happohyökkäystä.

Hampaiden eroosioriski kasvaa

Jos odotuksen aikana tuleva äiti oksentelee paljon, on hampaat todella lujilla. Oksentelun aikana suun happamuus lisääntyy ja runsas oksentelu voi aiheuttaa selviä eroosiomuutoksia hampaisiin. Eroosio tarkoittaa hampaan kiilteen kulumista. Happamuutta voi neutralisoida ksylitolipurkalla tai -pastillilla (jos vatsa kestää) tai juustoviipaleella.

Ientulehdus voi tulla herkemmin

Ientulehdus voi tulla herkemmin odottavalle äidille. Jos raskauden aikana on jo ientulehdusta, se voi pahentua. Hampaiden kiinnityskudosten vastustuskyky voi heikentyä, jolloin niiden on vaikeampi taistella hampaan pinnalle tulevaa plakkia vastaan. Hammaslääkäriliiton sivuilla kerrotaan, että jos raskauden aikana suussa on kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, tutkimusten mukaan se voi lisätä keskossynnytyksen riskiä.

Kuinka voit hoitaa suun terveyttäsi kotona raskauden aikana?

  • 1. Harjaa hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla ja käytä hammaslankaa. Fluorihammastahnaa voi käyttää raskauden aikana ohjeiden mukaisesti (Lähde: Hammaslääkäriliitto).
  • 2. Käytä ksylitolia. Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen ja suojaa hampaita reikiintymiseltä. Pureskelu lisää syljeneritystä, jolloin myös sylki pääsee suojaamaan hampaita paremmin ruokailun jälkeen. Tutkimusten mukaan ksylitolin käyttö edistää lapsen suun terveyttä. Jos ksylitolia nauttii säännöllisesti, voi se estää reikäbakteerin eli mutans-streptokokin tartunnan lapsen suuhun.
  • 3. Käy tarkastuttaa hampaat suuhygienistillä tai hammaslääkärillä jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet raskautta. Viimeistään silloin kun tiedät olevasi raskaana.

Lähde: Hammaslääkäriliitto