On jälleen se aika vuodesta, kun saimaannorpat alkavat vaihtaa karvaansa ja nousevat rantakiville pötköttämään.

WWF:n Luontoliven rakastettu ja odotettu klassikkokamera Norppalive on taas avattu. Keskiviikkona 11. toukokuuta käynnistynyt livekamera kuvaa uhanalaisia saimaannorppia nyt seitsemännen kerran.

Valtaosan elämästään vedessä viettävät norpat nousevat keväällä paistattelemaan päivää rantakiville ja luodoille karvanvaihtoa varten. Tätä leppoisan näköistä köllötystä Norppalive kuvaa, ja WWF:n mukaan luvassa on totuttuun tapaan hitaita käänteitä ja meditatiivista pysähtyneisyyttä.

”Tänäkin keväänä Norppalive tarjoaa huippuviihdettä, jossa ei tapahdu juuri mitään. Välillä kivellä on norppa, usein ei. Välillä norppa rapsuttaa itseään, ja oikein tapahtumarikkaana päivänä se ehkä kohtaa västäräkin tai toisen norpan”, WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze sanoo.

”Hitaus, yksinkertaisuus, aitous ja sydämellinen huumori ovat Norppaliven viehätyksen ytimessä”, hän lisää.

Anna pötköttelyrauha norpille

WWF:n mukaan norppien karvanvaihto kestää muutaman viikon. Vaikka se näyttää rennolta pötköttelyltä, on tämä aika norpille kovaa työtä, koska maalla makoillessaan niiden pitää pysytellä valppaina.

Norpat eivät mielellään kastaudu kesken kaiken, sillä vanha karva irtoaa parhaiten lämpimältä ja kuivalta iholta. Stressaavat tapahtumat, kuten liian läheltä lipuva vene tai kameran kanssa lähestyvä ihminen, kuitenkin ajavat ne pulahtamaan.

”Karvanvaihto on yksi norpan vuoden vaativimmista jaksoista. On hyvin tärkeää, että norpille suodaan pötkötysrauha karvanvaihdon ajaksi – eikä muulloinkaan tule koskaan mennä kiikarointietäisyyttä lähemmäs”, Fritze huomauttaa.

WWF vetoaakin Saimaalla liikkuviin, että pötköttäviin norppiin pidetään kiikarointietäisyys. Karvanvaihto voi häiriintyä, jos norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisen aiheuttaman häiriön vuoksi.

”Tietojemme mukaan Saimaalla yleistyi viime keväänä ilmiö, jossa ihmiset lähestyivät norppia kuvaamistarkoituksessa. Silminnäkijöiden mukaan myös Norppalivessä köllöttäviä yksilöitä lähestyttiin niin, että nämä joutuivat sukeltamaan. Päädyimme siksi sulkemaan lähetyksen etuajassa, ja tarpeen vaatiessa teemme tänä vuonna samoin”, Fritze toteaa.

Luontolivessä myös toisia norppia seurattavana

Norppalive tarjoaa turvallisen ja kunnioittavan vaihtoehdon ihailla uhanalaisia saimaannorppia. Live on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, joka välittää suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta.

Konsepti sai alkunsa vuonna 2016 nimenomaan Norppalivestä, jonka välitön suursuosio innoitti aloittamaan muitakin livelähetyksiä. Luontoliven kamerat ovat taltioineet muun muassa ahman, kalasääsken, kyyn, liito-oravan, metsäpeuran, rupiliskon sekä järvilohen elämää ja yhteensä lähetyksiä on katsottu jo yli 21 miljoonaa kertaa.

Tällä hetkellä on meneillään kaikkien aikojen livekevät. Norppaliven lisäksi käynnissä on myös suosituksi tullut sääksikamera ja upouusi Saaristomeren norppalive, joka kuvaa karvaansa vaihtavia itämerennorppia, saimaannorpan merellisiä lähisukulaisia.

Voit katsoa Norppaliveä täällä ja lukea lisää saimaannorpista WWF:n sivuilla täällä. Sääksiliven löydät täältä ja Saaristomeren norppia voit seurata täällä.