Äidiksi tuleminen on uskomatonta, koko elämän muuttava kokemus. Mutta jokainen jo synnyttänyt tietää, että oma keho ei ole enää sen jälkeen ennallaan.

Kaikkia muutoksia ei välttämättä edes hoksaa, että ne johtuvat aiemmasta synnytyksestä. Eikä jokaiselle tule niitä kaikkia heti ensimmäisen synnytyksen jälkeen. Seuraavat synnytykset voivat aiheuttaa uusia muutoksia, jotka voivat tulla jopa yllätyksenä.

Tässä alla on muutoksia, joita voi tapahtua kenelle tahansa, joka on synnyttänyt. Synnytyksen jälkeisinä päivinä, viikkoina ja kuukausina tapahtuu kaikenlaisia fyysisiä muutoksia, jotka voivat olla yllätyksiä jopa äideille, jotka ovat kokeneet synnytyksen monta kertaa aiemmin. Siksi asiantuntijat ovat selvittäneet, mitä keholle todella tapahtuu synnytyksen jälkeen.

1. Suurentuneet rinnat eivät tunnu hyvältä

Vaikka se kuulostaa monien mielestä hyvältä asialta, että rinnat kasvavat, ei se tunnu ainakaan kovin hyvältä. Rinnat voivat tuntua ensin liian täysiltä, kun ne täyttyvät maidolla. Rinnat voivat tuntua kipeältä.

2. Ummetusta

Raskaushormonit voivat vaikuttaa suolistoon, kuten myös sellaiset lääkkeet, joita määrätään juuri synnyttäneille. Oireet voivat olla ummetusta, joka on aika yleistä synnytyksen jälkeen. Siihen auttaa ainakin veden juominen ja vaikka luumujen syöminen.

3. Hiustenlähtöä

Raskaus voi tehdä hiuksille hyvää, mutta synnytyksen jälkeen taas päinvastoin, koska estrogeenin tasot laskevat. Monet äidit ovat huomanneet kuinka hiuksia irtoaa paljon normaalia enemmän, kun on synnyttänyt.

4. Arkuutta alapäässä

Tämä nyt ei ole mikään ihme, koska alapää kärsii synnytyksessä suuresti. Mutta onneksi tämä paikka paranee nopeasti.

5. Hikoilua

Jos hikoilee enemmän kuin yleensä, sekin on synnytyksen jälkeen normaalia. Se johtuu raskaushormoneista, joita on edelleen kehossa.

6. Turvotusta

monet naiset kokevat turvotusta jaloissa, käsissä ja kasvoissa, kun he ovat raskaana, mutta osalla sitä voi esiintyä myös synnytyksen jälkeen.

7. Veristä vuotoa

Alapäästä voi vuotaa verta ja se voi olla jopa hyytelöitynyttä. Mutta jos vuotoa tulee vielä viikkojenkin jälkeen, on otettava yhteys lääkäriin.

8. Virtsankarkaamista

Virtsankarkailua voi esiintyä monilla, koska Synnytys heikentää lantionpohjan lihaksia. Sen pitäisi korjaantua vuoden aikana.

9. Alapää voi tuntua oudolta

Kun on synnyttänyt, niin alapää voi tuntua erilaiselta kuin ennen. Se voi johtua siitä, että emättimessä olevat lihakset ovat menettäneet voimansa. Tämäkin asia korjaantuu ajan myötä.  

10. Emätin muuttuu tummemmaksi

Monet tuoreet äidit saattavat huomata, että heidän emättimensä on synnytyksen jälkeen erivärinen kuin ennen. Se voi todellakin tummentua.

Lähde: The List