Ajat ovat selvästi muuttuneet, kun vertaa nykyaikaa menneisiin vuosiin.

Nykykulttuuri on muuttunnut ainakin tietyissä asioissa rennompaan suuntaan. Etenkin teknologian kehitys on yksi syypää siihen.

Ennen tylyksi tai epäkohteliaaksi katsottiin asioita, jotka ovat nykyisin aivan arkipäivää. Huffington Post listasi lukijoidensa avulla viisi tapaa, joita ennen vanhaan katsottiin pahasti, mutta ei enää.

Nykyisin nämä tavat ovat yleisiä, eivätkä niinkään paheksuttuja:

1. Lakkien pitäminen sisällä

Etikettiasiantuntija Emily Postin mukaan niin miesten kuin naisten ei pitäisi pitää lakkeja kahviloissa, kirjastoissa tai elokuvateattereissa – saati sitten kirkossa tai kansallislaulun soidessa. Nykyisin lakki kuitenkin pysyy tiukasti päässä, vaikka asiasta huomauttaisikin.

2. Hameen helma loppuu polven yläpuolelle – joka paikassa

Häveliäisyys vaikuttaisi jääneen unoholaan ajat sitten, mutta ennen vanhaan oli skandaali, jos naisen hameen helma loppui polven yläpuolelle. Naisilta kuitenkin odotetaan fiksumpaa pukeutumista tietyissä tilanteissa, kuten hautajaisissa tai kirkossa. Tästä huolimatta nykyisin naisia näkee säännöllisesti vilauttelemassa hieman liikaa reittä kuin olisi soveliasta.

3. Yhteydenotto kello 21 jälkeen

Ennen tekstiviestejä, Facebookin messengeriä ja Whatsappia kaikesta sovittiin soittamalla lankapuhelimeen, jotka eivät ole edes osalle nykynuorisosta ollenkaan tuttuja kapistuksia. Ennen katsottiin pahasti myös, jos yhteyttä otti liian myöhään illalla ja jos niin sattui tekemään, sitä kummasteltiin. Nykyisin taas on ihan tavallista, että sähköposteja, viestejä ynnä muuta lähetellään oikeastaan kellon ympäri – sen mukaan, miten se lähettäjälle sopii parhaiten.

4. Peruminen viime hetkellä

Nykyisin on helppo perua osallistuminen johonkin tapahtumaan, koska kutsu on yleensä tullut Facebookiin, missä peruminen onnistuu nappia painamalla. Toista se oli ennen, kun kutsut tulivat postissa tai suunnitelmat tehtiin puhelimessa puhuen. Nykyisin voi helposti perua suunnitelmat viime hetkellä, jos vaikkapa sattuukin laiskottamaan eikä jakas tulla paikalle.

5. Enemmän huomiota johonkin muuhun kuin seurassa olevaan henkilöön

Monet ovat niin koukussa älylaitteisiinsa, että moni kiinnittää siihen huomiota enemmän kuin seurassaan oleviin ihmisiin – eikä tätä tekoa aina edes itse huomaa. Monia saattaakin ärsyttää, kuinka esimerkiksi kaveriporukan kanssa ollessa osa viestittelee samalla muille ilman sen kummempaa asiaa ja esimerkiksi ravintoloissa saattaa nähdä pareja, jotka keskittyvät enemmän puhelimiinsa kuin keskustelemaan keskenään.

Mitkä nykyajan tavat sinua ärsyttävät, joita ennen vanhaan oltaisiin katsottu pahasti?

Lähde: Huffington Post