Onko sinullakin hankala anoppi? Näitä asioita hankalakaan anoppi ei saisi ikinä tehdä.

Anopit eivät suinkaan ole kaikki haastavia tapauksia, ja monella meistä saattaakin olla aivan loistava suhde anoppiinsa. On kuitenkin myös mahdollista, ettei kumppanisi äiti ole osannut kunnolla luopua aikuisesta lapsestaan, eikä ymmärrä, että heidän suhteessaan täytyy olla tiettyjä rajoja, joita ei tule koskaan ylittää.

Seuraavat asiat kuuluvat niihin, joita anopin tulisi välttää tekemästä.

 1. Oman aikuisen lapsen puolison kritisointi
  Vaikka aikuinen lapsesi valittaisikin kumppanistaan, älä osallistu kritiikkiin, vaan pyri olemaan hänen tukenaan ja kuuntelemaan.

 2. Neuvojen tuputtaminen
  Aivan sama mitä mieltä olisit siitä, miten miniäsi siivoaa tai miten vävysi hoitaa lapsia: älä tuputa neuvojasi! Jos niitä erikseen pyydetään, on se asia erikseen.

 3. Lastenlasten hemmottelu
  EI ole sinun asiasi päättää, miten lapsenlapsiasi kasvatetaan. Jos sinun siis toivotaan vähentävän karkkien ostamista tai lahjojen antamista, kunnioita lasten vanhempien toiveita.

 4. Siivoaminen ja muu auttaminen
  Tarkoituksesi on varmaankin hyvä, mutta jollei sinulta erikseen pyydetä apua, älä ryhdy siivoamaan miniäsi tai vävysi kylpyhuonetta tai järjestämään kaappeja uudelleen.

 5. Tungettelu
  Älä tuppaudu jatkuvasti kylään tai soittele tai tekstaile päivittäin. Pyri havainnoimaan, mikä on tervetullut määrä yhteydenottoja, ja anna aikuiselle lapsellesi omaa tilaa.

 6. Oman lapsen suosiminen
  Oma lapsi on tietenkin aina oma lapsi, mutta älä suosi häntä lapsen kumppanin kustannuksella. Pyri ottamaan lapsesi kumppani aivan yhtä paljon huomioon, kuin oma lapsesi, ja osoita hänelle, että hän on aivan yhtä tärkeä osa perhettä.

 7. Vertailu
  Älä vertaile aikuisen lapsesi elämää siihen, kun hän oli vielä sinkku, eikä ollut tavannut nykyistä kumppaniaan. Älä myöskään vertaile lapsesi ja hänen kumppaninsa elämää omaan elämääsi saman ikäisenä. Todennäköisesti päädyt sanomaan jotain, josta joku pahoittaa mielensä.

 8. Syyttely
  Jos aikuisella lapsellasi on menossa kriisi kumppaninsa kanssa, älä ryhdy syyttelemään puolisoa, vaan pyri olemaan tilanteessa objektiivinen, ja pyri myös näkemään hyvät asiat kumppanissa. Älä siis automaattisesti ala puolustamaan lastasi, sillä hänkin tekee virheitä.

 9. Lörpöttely somessa
  Älä jaa mitään tietoja aikuisen lapsesi ja hänen perheensä elämästä somessa, ellet ole varma, että se on heille ok. Älä siis esimerkiksi julkaisen kuvia lapsenlapsistasi, elleivät vanhemmat sitä halua, tai älä kerro iloisia perheenlisäysuutisia, ellet ensin varmista, että uutiset saa julkaista.

 10. Painostaminen
  Osoita kiinnostusta uuteen miniääsi tai vävyysi, mutta älä painosta heitä olemaan kanssasi tekemisissä. Voit ilmaista, että mielelläsi tutustuisit häneen paremmin, ja vaikkapa pyytää lapsesi kumppanin kahdestaan lounaalle, mutta älä painosta häntä viettämään aikaa kanssasi, elleivät he tunnu sitä haluavan.

  Anopit, ottakaa neuvot talteen!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Family Today / Kuva: Andrea Piacquadio, Pexels