Yhteen muuttaessa kannattaa olla varma, että sitä todella haluaa ja sen tekee oikeista syistä.

Yhteen muuttaminen on iso askel parisuhteessa, jota ei pitäisi tehdä kevyin perustein. Oikean ajankohdan päättäminen voi olla vaikeaa, sillä yhteen muuttaessa on yhteinen vuokrasopimus, yhteiset laskut, yhteiset kotityöt, yhteiset huonekalut ja yhteinen elämä, ja hyppy omasta kodista yhteiseen voi olla jopa pelottava ajatus.

Alla olevien viiden asian avulla voit pohtia, onko parisuhteessasi aika muuttaa saman katon alle vai antaako sen aika vielä odottaa itseään. Muista olla rehellinen odotuksissasi ja ajatuksissa ennen suurta muuttoa, jotta et päädy katumaan päätöstä ja eroamaan kumppanistasi.

Näistä aiheista kannattaa keskustella oman kumppanin kanssa tai ainakin itse pohtia niitä:

Tulevaisuuden odotukset

Monille yhteen muuttaminen tarkoittaa parisuhteen viemistä seuraavalla tasolle ja lopulta sitoutumista toiseen elämänsä ajaksi. Jos kumppanisi haluaa muuttaa saman katon alle vain puolittaakseen vuokrakulut samalla, kun korvissasi soi jo hääkellot, voi yhteen muuttaminen olla silloin suuri virhe. Ei kannatta kiirehtiä omien tavaroiden kuljettamista saman katon alle ennen kuin molemmat ovat samalla sivulla yhteisestä tulevaisuudesta.

Mitä tehdä, kun kaipaa omaa rauhaa

Saman katon alla asuessa ei enää voi suunnata omaan asuntoonsa, kun tarvitsee omaa rauhaa ja aikaa itselle. Etukäteen kannattaakin pohtia, miten sellaiset tilanteet kannattaa hoitaa niiden koittaessa, sillä jokainen tarvitsee aikaa itselleen aina välillä.

Kotityöt ja vastuut

Kumpi huolehtii kylpyhuoneen siivoamisesta tai siitä, ettei vessapaperi lopu? Miten ruoanlaitto hoidetaan, yhdessä vai vuorotellen vai onko se vain pelkästään toisen vastuulla? Omista odotuksista kannattaa puhua ennen muuttoa, jotta muuton jälkeen kotitöistä ei aiheudu riitoja.

Raha-asiat ja laskut

Ei ole reilua odottaa toisen maksavan kaikesta ja toisen elävän lähes täysin toisen siivellä. Ennen muuttoa kannattaa sopia ja keskustella, miten laskut hoidetaan ja miten ruokaostokset ja muut kodin tarpeet ostetaan.

Miksi nyt?

Syitä yhteen muuttamiselle voi olla monia, mutta sen kanssa ei kannata kiirehtiä vain, koska kaikki kaveritkin muuttavat yhteen kumppaneidensa kanssa tai koet olevasi jo siinä iässä tai siinä vaiheessa suhdetta, että yhteinen koti pitäisi olla ajankohtainen asia. Yhteen muuttaminen on elämää muuttava asia ja se kannattaa tehdä oikeista, molemmille sopivista syistä. Pohdi, oletko todella muuttamassa yhteen, koska haluat sitä vai siksi, koska sinusta tuntuu, että sinun pitäisi tehdä niin. Jos listalla mainitut asiat aiheuttavat riitelyä tai pohdit, pystytkö tulemaan kotiin saman ihmisen luo joka ilta, kannattaa tehdä itselle palvelus ja odottaa yhteisen kodin hankkimisen kanssa vielä.

Lähde: Your Tango