Aloitteen tekeminen voi tuntua jännittävältä ja raastaa hermoja – etenkin naisille.

Monet naiset on opetettu siihen, ettei aloitteen tekeminen ole ”naisellista” tai kiinnostuksen kohde haluaa ”jahdata” sinua ja siksi sinun ei kannattaisi tehdä aloitetta, kertoo Hello Giggles. Tällainen ajatusmalli kannattaa kuitenkin unohtaa ja tehdä rohkeasti aloite.

Hello Gigglesin mukaan Make Your Move: The New Science of Dating and Why Women Are in Charge -kirjassaan Jon Birger osoittaa, että aloitteen tekevät naiset onnistuvat paremmin suhteen löytämisessä kuin he, jotka odottavat jonkun löytävän heidät. Tätä ajatusta tukee tutkimus, josta kerroimme aiemmin.

Myös deittailusivusto OkCupid on havainnut, että naisten aloitteesta alkaneet viestiketjut todennäköisimmin johtavat pitkiin keskusteluihin. Lisäksi ensimmäisen viestin lähettäneet naiset löytävät viehättävämmän kumppanin kuin he, jotka odottavat toiselta aloitetta.

Vuonna 2018 Personality and Individual Differences -lehdessä julkaistu tutkimus sen sijaan paljasti, että naisilla on parempia seksikokemuksia, kun he tekevät aloitteen.

”On hyvä pyytää jotakuta ulos ensitreffeille. On hyvä myös kosia. Se ei pelkästään ole hyvä, se on itse asiassa etu”, Birger toteaa.¨

Tavoittele sitä, mitä tahdot

Naisen aloitteen tekemisen hyödyt eivät päde pelkästään deittailuun. Birgerin mukaan tutkimukset osoittavat, että aloitteen tekevä puoli yleensä saa paremman lopputuloksen kuin toinen osapuoli, mikä pätee niin deittailuun, palkatuksi tulemiseen ja muuhun vastaavaan.

Deittailussa näin tapahtuu Birgerin mukaan sen takia, että naisen ollessa halukas lähestymään jotakuta, on hänellä mahdollisuus lähestyä ensimmäistä vaihtoehtoaan. Jos nainen haluaa olla itse tavoiteltavana, ei tämä mieluisa ihminen välttämättä koskaan saa tietää, että nainen olisi kiinnostunut.

”On niin tärkeää, että naiset tietävät mitä arvostavat kumppanissa ja he mitään anteeksi pyytelemättä etsivät näitä ominaisuuksia”, terapeutti ja kirjailija Lauren Cook myötäilee Birgeriä.

Sen sijaan, että odottaisi jonkun tekevän aloitteen, pitäisi naisten Cookin mukaan tietoisesti etsiä itselleen sopivaa ihmistä.

Miehetkin pitävät aloitteen tekevästä naisesta

Etenkin miehiä tapaileville naisille on saatettu antaa ymmärtää, että aloitteen teko on turn-off. Hello Gigglesin mukaan tutkimukset tukevat juuri päinvastaista.

Journal of Sex Researchissa vuonna 2005 julkaistu tutkimus osoitti, että 72 prosenttia miehistä suosi sitä, että nainen tekee aloitteen. Vastaavasti Match-deittisovelluksen kyselyssä 95 prosenttia miehistä halusi naisen tekevän aloitteen ensisuudelmaan ja yhtä moni halusi naisen pyytävän hänen numeroaan.

Hello Giggles muistuttaa, että toki on heitä, joille aloitteen tekevä nainen voi olla ongelma, mutta jos tasa-arvolla ja naisten oikeuksilla on sinulle merkitystä, voi aloitteen tekeminen olla tapa löytää myös ne, jotka eivät usko niihin.

”Kun henkilö arvostaa aloitteen tekevää naista, osoittaa se hänen arvostavan naisen itseluottamusta, varmuutta naisessa itsestään ja oma-aloitteisuutta”, Cook toteaa.

”Kun henkilö kokee sen uhaksi, että nainen tekee aloitteen, voi se olla merkki henkilökohtaisesta epävarmuudesta tai jonkinlaisesta sisäistetystä vanhanaikaisista uskomuksista”, hän lisää.

”Olet yhtä arvokas aloitteen tekijänä kuin vastaanottajana”

Birger kannustaa rohkeasti kertomaan jollekin, että pidät hänestä; tutkimukset ovat jopa osoittaneet, että monet ihmiset eivät tiedä, kun joku flirttailee heille. Enemmistö ihmisistä arvostaa tällaista kommunikaatiota, kunhan et jankkaa sellaiselle tyypille, joka ei osoita kiinnostusta takaisin.

Jos aloitteen tekeminen ei tunnu omalta jutulta ja aloitteen vastaanottajana oleminen sopii sinulle, ei sinun tarvitse muuttaa tapojasi. Cookin mukaan tärkeää on, että olet varma siitä, miten haluat osallistua deittailuun ja teet tietoisen valinnan tavassasi toimia.

”Olet yhtä arvokas aloitteen tekijänä kuin vastaanottajana – kumpikin on hyvästä, kunhan se on tietoista”, Cook korostaa ja huomauttaa, että voit olla myös aloitteen vastaanottajana olemalla selvä siitä, mitä haluat.

Cook suosittelee mieltämään deittailun kuin se olisi tennispeli: lyöt palloa, kumppanisi lyö sen takaisin ja siitä tulee palloralli.

”Se voi olla niinkin simppeliä, että laitat yksityisviestin, pyydät hänet lasilliselle tai vartin videopuheluun tutustumaan. Jos hän osoittaa kiinnostusta, loistavaa. Jos ei, jatka eteenpäin seuraavaan ihmiseen, joka on halukas tapaamaan sinut”, Cook vinkkaa.

Lähde: Hello Giggles