Et tarvitse luontoa kuormittavia kemikaaleja, jotta saat kotisi puhtaaksi.

Monet asiat puhdistuvat esimerkiksi sitruunan avulla, jolloin saat samalla kotiisi ihanaa sitruunan tuoksua. Real Simple-sivusto esittelee peräti seitsemän kodeista löytyvää kohdetta, joiden puhdistamiseen sitruuna käy erinomaisesti.

1. Puhdista leikkuulaudat

Leikkuulaudan on hyvä olla todella puhdas, kun leikkaat sen päällä esimerkiksi leipää tai vihanneksia. Käytä sen pesuun sitruunaa, joka poista tahrat puisista ja muovisista leikkuulaudoista. Leikkaa sitruuna puoliksi ja purista sitruunan puolikkaista mehua laudalle. Hiero mehua sitruunanpuolikkailla ja anna sitten seistä 20 minuutin ajan. Happo vaikuttaa tahroihin ja saat puhtaan leikkuulaudan.

2. Valkoiset vaatteet kirkkaammiksi

Me kaikki tiedämme, että valkaisuaine on tehokkain tapa saada valkoisten vaatteet ja pyyhkeet taas valkoisiksi. Mutta siihen käy myös sitruunamehu. Laita esimerkiksi tahraiset vaatteet kattilaan ja lisää sinne muutama sitruunaviipale. Keitä niitä muutama minuutti ja vaatteet ovat taas valkoiset. Tosin voit puhdistaa tällä tavalla vain tekstiilejä, jotka kestävät näin kuumaa.

3. Käytä sitä sitruunan tuoksuisena rasvanpoistoaineena

Luonnollisen rasvanpoistosuihkeen valmistamiseksi, jota voit käyttää melkein kaikilla kovilla pinnoilla puun lisäksi, tarvitset:

2 kupillista vettä

2 rkl tuoretta sitruunamehua

1/2 tl nestesaippuaa

1 rkl ruokasoodaa

Sekoita nämä ainekset keskenään spraypullossa ja ravistele hyvin. Sitruuna taistelee tahroja vastaan ja desinfioi pesukohteet, kun taas ruokasooda toimii lempeänä hioma-aineena, jolloin tahrat lähtevät paremmin irti.

4. Puhdista tahraiset muoviastiat

Jos sinulla on kaappi täynnä värjäytyneitä Tupperware-astioita, käsittele ne sitruunalla. Purista sitruunamehua värjääntyneen muovin päälle ja hiero sitruunan puolikkaalla. Anna sitten astioiden kuivua auringossa ja pese normaalisti. Tahrat ovat sen jälkeen toivottavasti hävinneet.

5. Puhdista kylpyamme

Tee tahna, jolla voit puhdistaa kylpyammeen. Tarvitset tahnaan ruokasoodaa ja viinikiveä (sama määrä kumpaakin). Lisää sekaan tilkka sitruunamehua. Hiero tahnaa kylpyammeessa oleviin likaläikkiin. Anna sen vaikuttaa 30 minuutin ajan, jonka jälkeen huuhtele amme.

6. Puhdista juustoraastin

Juustoraastimen puhdistaminen voi olla vaikeaa esimerkiksi pelkällä tiskiharjalla. Kun olet raastanut pehmeää juustoa tai tahmeaa ruokaa, leikkaa sitruuna kahtia ja hiero sitruunapuolikkaalla raastinta pitkin. Se puhdistaa jäännökset ja jättää tuoreen sitruunan tuoksun.

7. Saat messingin ja kuparin loistamaan

Leikkaa sitruuna puoliksi ja ripottele sitten suolaa leikatulle puolelle. Hiero sitä messinkisille tai kuparisille kynttilänjaloille, kulhoille tai kattiloille, joka saa ne loistamaan.

Lähde: Real Simple