Sellainen varmasti tympäisee, jos se oma lempivaate on jo niin kulunut, että sitä ei kehtaa pistää päälle. Oletko ehkä pessyt sitä liikaa?

Jos haluat saada vaatteillesi enemmän käyttöikää, kannattaa lukea läpi nämä Food52 -sivuston kokoamat pesuohjeet, joita käyttämällä vaatteet pysyvät pitempää käyttökelpoisina. Sivusto on koonnut ne yhdessä erään pyykinpesukoneita tekevän yrityksen kanssa. Tästä alta löytyy nyt 7 vinkkiä, joita tässä yhteistyössä saatiin kerättyä kokoon.

1. Unohda kuivapesut

Vaikka joissakin pesuohjeissa lukee, että niiden pesu onnistuu vain kemiallisena pesuna, tätä ohjetta ei tarvitse noudattaa. Kemiallisessa pesussa käytetään sellaista liotinta, joka voi heikentää vaatteen kangasta. Esimerkiksi pellava, villa ja silkki eivät mene pilalle, vaikka ne kastuvatkin. Jos olet siitä kuitenkin huolissasi, kokeile ensin kastella vain pieni osa vaatteesta. Kun vähennät kuivapesuja, säästyvät samalla myös rahasi.

2. Esikäsittele tahrat

Jos vaatteessa on tahra, kannattaa tahra ensin esikäsitellä ennen pesukoneeseen laittoa. Silloin tahra lähtee helpommin pois, eikä vaatetta tarvitse pestä koneessa moneen kertaan, jotta tahra lähtisi irti, jos se edes lähtee. Mutta esikäsittely voi olla jopa ainoa keino, että koko tahra lähtee irti.

3. Enemmän pesuainetta ei tarkoita parempaa pesutulosta

Vaikka vaatteesi tuntuisivat kuinka likaisilta, ei pesuainetta silti kannata pistää koneeseen enemmän kuin mitä ohjeet sanovat. Se voi vain aiheuttaa sen, että vaatteisiin jää pesuainejäämiä. Vaatteet voivat tuntua silloin jäykiltä, niihin voi tulla naarmuja ja ne voivat jopa tummua.

4. Pese tummat vaatteet nurinpäin

Jotta tummat vaatteesi eivät vaalene, kannattaa ne pestä nurinpäin. Se todellakin auttaa torjumaan vaatteiden värien haalistumista, joten tätä ohjetta kannattaa muistaa noudattaa.

5. Käytä lyhyempiä pesuohjelmia

Jos pyykki ei ole kovin likaista, kannattaa ne pestä lyhyemmällä pesuohjeella. Aika monista pyykinpesukoneista löytyy sellainen ominaisuus, jolla voi lyhentää pesuaikaa. Silloin vaatteesi eivät kulu pesussa niin paljon, kun pesuaika on lyhyempi. Saat vaatteillesi samalla enemmän käyttöikää.

6. Pese vaatteet niin kylmällä vedellä kuin mahdollista

Kylmä vesi hankaa vaatteita vähemmän kuin lämmin vesi. Kuuma vesi voi myös kutistaa vaatteita. Kylmä vesi on myös tummille vaatteille parempi vaihtoehto kuin lämmin vesi, joka voi haalistaa niitä helpommin. Jos pyykki ei kovin likaista, kannattaa ne pestä koneessa kylmemmällä vedellä kuin mitä niiden ohjeissa sanotaan. Kylmä vesi säästää myös energiakuluissa. Muista kuitenkin, että esimerkiksi alusvaatteet ja pyyhkeet pestään aina kuumalla vedellä.

7. Opettele käyttämään kuivausrumpuasi oikein

Jos sinulla on kuivausrumpu, kannattaa sitä opetella käyttämään oikein. Se voi kuluttaa vaatteita aika nopeastikin huonoksi. Ehkä sitä ei kannata käyttää vaatteisiin ollenkaan, vaan pelkästään pyyhkeisiin tai esimerkiksi farkkuihin, jotka kestävät kuumempaa käsittelyä.

Lähde: Food52