Suhteen päättyminen voi tuntua hyvinkin pahalta, mutta siitä pääsee yli muutenkin, kuin turvautumalla herkkuihin ja alkoholiin.

Sydämen särkyminen tuntuu usein kamalalta ja sille on syynsä, että olo on kuin jyrän alle jääneellä.

”Eron koittaessa koet samoja ”oireita” kuin rakastuessa, mutta erotessa ne tuntuvatkin hyvän sijaan pahalta”, sanoo parisuhdeasiantuntija Michele O’Mara.

Rakastuessa unettomuus, ruokahalun katoaminen ja se, että ei osaa olla ajattelematta toista, tuntuvat miellyttäviltä, mutta samat asiat tuntuvat hirveältä, kun suhde päättyy. O’Maran mukaan nämä tuntemukset pohjautuvat biologiaan, sillä mieli ja keho käyvät läpi kemiallisia ja hormonaalisia muutoksia eron jälkeen.

Ennen kuin kuitenkaan hukutat murheitasi jäätelöön, lue alta O’Maran Women’s Healthille antamia vinkkejä siitä, kuinka erosta pääsee terveellisin tavoin yli.

Näin pääset yli erosta terveellisin keinoin:

Älä ole yhteyksissä exääsi

Se voi vaikuttaa mahdottomalta, mutta se toimii. O’Maran mukaan aivokuvien, verikokeiden ja muiden tutkimusten mukaan ihmisen nähdessään tai puhuessaan rakastamansa henkilön kanssa, keho reagoi tavalla, joka kasvattaa halua kyseistä ihmistä kohtaan. Tämän vuoksi hän ehdottaakin, että kun selvittämättömät asiat on käyty läpi, ei exään olisi missään yhteydessä 30-90 päivään.

Korvaa nettikeskustelut ystävien kanssa illanvietoilla yhdessä

Vaikka kuinka koetat muuttaa ilmoitusten asetuksia, ei Facebook ole ystäväsi heti eron jälkeen. Kaikki yhteiset tuttavat ja jatkuvat päivitykset voivat tehdä eron käsittelemisestä vaikeampaa. ”Suosittelen taukoa Facebookista, mutta se on monimutkaista, koska sitten on sosiaalisesti eristyksissä”, O’Mara toteaa. Ratkaisu: Koeta saada itsesi lähtemään ulos kavereiden kanssa, vaikka et juuri olisikaan sellaisella tuulella.

Varaudu ahdistukseen

”Yksi asia yhdistää kaikkia eron läpikäyneitä, Mitä seuraavaksi? -olo. Se on erittäin levottomuutta aiheuttava kokemus”, O’Mara kertoo. Siltä ei voi kokonaan välttyä, joten kannattaakin keskittyä siihen, miten sitä voi käsitellä. Kun ahdistava ajatus pälkähtää mieleen, O’Mara kehottaa korvaamaan sen paremmalla, mutta uskottavammall ajatuksella. Eli siis kun alat ajatella, että ”Olen ikuisesti yksin”, korvaa ajatus vaikkapa myöntämällä, että toipuminen vie aikaa, mutta nouset takaisin jaloillesi.

Ota sinkkuaikojesi tapoja takaisin

Eron koittaessa on hyvä mahdollisuus alkaa tehdä jälleen asioita, jotka saattoivat unohtua suhteen aikana. Saatoit ehkä käydä lenkillä joka aamu, mutta se muuttuikin sängyssä venymiseen kumppanin kanssa. Tai ehkä halusit käydä tanssitunneilla, mutta kumppanisi ei innostunut ajatuksesta. Eron jälkeen on aika tehdä jotain tällaista, päästäkseen takaisin kosketuksiin itsensä kanssa.

Mieti kaksi kertaa laastarisuhdetta

Ei ole olemassa määriteltyä parasta aikaa aloittaa tapailu uudelleen eron jälkeen, mutta avainasemassa on se, että odottaa kunnes on itse täydessä iskussa jälleen, O’Mara vinkkaa. Syy sille on se, että useimmat ihmiset aloittavat niin sanotun rebound-suhteen, laastarisuhteen, ennen kuin ovat todella omia itsejään jälleen. Näin toimineilla suhde ei yleensä muutu samalla, kun he itse parantuvat edellisestä ja kasvavat. Keskity siis alkuun toipumaan ja huolehtimaan itsestäsi laastarisuhteen sijaan.

Lähde: Women’s Health