Valmistautuessa vauvan syntymään vanhemmat joutuvat tekemään ison päätöksen: minkä nimen antaa pienokaiselleen.

Monilla vanhemmilla on useita vaihtoehtoja sekä tyttöjen että poikien nimistä, kun taas osa suosii sukupuolineutraaleja nimiä. BBC:n mukaan Mumsnet-foorumin toteuttama kyselytutkimus on kuitenkin paljastanut, että lähes viidennes vanhemmista (18 %) katuu lapselleen valitsemaansa nimeä.

”Nimen valitseminen on yksi ensimmäisistä asioista, joita uudet vanhemmat tekevät, joten jossain mielessä nimen katuminen on vanhemmuuden harjoittelua. Teet paljon töitä ja tutkimusta, koetat miellyttää montaa ihmistä yhtä aikaa ja lopulta valinta on väärä”, Mumsnetin perustaja Justine Roberts sanoi BBC:lle.

”Lohtuna on se, että suurin osa lapsista ’kasvaa’ nimeensä ja he, jotka eivät, voivat aina turvautua toiseen nimeensä, lempinimeen tai muuttaa nimensä”, Roberts lisäsi.

Kyselyn mukaan yleisimmin nimivalinta alkaa kaduttaa ensimmäisten kuuden viikon aikana. Vaikka moni katuu valintaansa, on vain kaksi prosenttia muuttanut lapsensa nimen ja yhdeksän prosenttia on harkinnut nimen vaihtamista.

Yleisin syy nimivalinnan katumiselle oli kyselyn mukaan se, että nimi oli niin yleisessä käytössä (25%). Toinen yleinen syy oli se, ettei nimi tuntunut oikealta (21%), kun taas 20 prosenttia kertoi, ettei koskaan pitänyt koko nimestä ja joutui painostetuksi käyttämään sitä.

BBC:n mukaan yksi kyselyyn vastanneista äideistä kertoi alkaneensa katua lapselleen valitsemaa nimeä siinä vaiheessa, kun Disneyn Frozen-animaatiosta tuli suuri hitti – tyttären nimi kun oli Elsa.

Voit tutustua kyselyn tuloksiin lisää täällä. Kerroimme aiemmin mitkä nimet ovat suosituimpia Suomessa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: BBC