Parisuhde harvoin säilyy muuttumattomana vuodesta toiseen.

Siihen vaikuttavat mm. elämän muuttuvat olosuhteet, kuten paremmat ja huonommat ajat. Hyvässä parisuhteessa onkin tärkeä kääntyä tutkimaan omaa itseään ja sitä, miten muuttuvat olosuhteen omaan itseen vaikuttavat, mielentilasta käyttäytymiseen.

Lisäksi on hyvä tutkailla omia uskomuksia ja sitä, mikä ohjaa omia tekoja ja ajatuksia.

Tieteelliset todisteet tukevat ajatusta, että yksin ei kukaan voi hyvää parisuhdetta luoda. Molempien panos on tärkeää, näillä asioilla voit tehdä oman osuutesi suhteen eteen, eli tehdä itsestäsi paremman puolison.

1. Huolehdi, että saat riittävästi unta

Se, että huolehdit omasta itsestäsi, on aina hyväksi myös parisuhteelle. Unenpuute voi paitsi vaikuttaa energiaasi, se myös vie henkisiä voimavaroja ja alentaa mielialaa. Väsymys vaikuttaa myös itsehillintään. Itsehillinnällä on suuri rooli parisuhteen onnistumisen kannalta: Ne, joilla on korkeampi itsehillintä, pystyvät vastaamaan rakentavammin kumppaneilleen.

2. Tee tekoja, joilla on väliä

– Ole positiivinen. Ilmaise onnea ja mielihyvää, kun vietätte aikaa yhdessä.

– Ymmärrä toista. Kuuntele, anna anteeksi, pyydä anteeksi ja älä tuomitse.

– Anna lupaus. Varsinkin lupaus siitä, että uskot yhteiseen tulevaisuutenne.

– Ole avoin. Jaa tunteitasi ja kannusta kumppaniasi tekemään samoin.

– Tasapuolinen vastuu. Molemmilla on oma vastuu perheen, talouden ja suhteen kannalta.

– Muista ja hyödynnä verkosto. Vietä aikaa myös kumppanille tärkeiden ihmisten kanssa.

3. Ilmaise kiitollisuutesi

Kiitollisuutta saatetaan kokea mielessä, mutta kerrotko sen ääneen? On käynyt ilmi, että kiitollisuuden tunteiden jakaminen liittyy positiivisiin kumppanikäsitykseen ja halukkuuteen ratkaista suhdeongelmia, mikä auttaa ylläpitämään terveellisiä suhteita.

4. Älä ole nälissäsi

Yleisesti hyvinvoinnin osalta suositellaan terveellistä ruokavaliota, mutta suhteen hyvinvoinnin osalta on syytä välttää myös nälkää. Kun olet nälkäinen, viha ja aggressiivisuuden tunne ovat todennäköisempiä, jotka kiistämättä vaikuttavat myös parisuhteeseen.

5. Ole nöyrä

Nyt on hyvä aika tarkistaa oma ego. Nöyryys suhteessa antaa tilaa toiselle ja auttaa mm. antamaan toiselle anteeksi, joka vaikuttaa suhteen laatuun.

6. Vietä laatuaikaa kumppanin kanssa

Vaikka olette paljon yhdessä, muistakaa viettää nimenomaan laatuaikaa yhdessä. Sillä vaikka kumppanit viettäisivät vähemmän aikaa yhdessä, mutta jos tämä aika on laatuaikaa, voi suhde paremmin.

7. Ole kiltti itsellesi

Jotta voisit olla paras kumppani, aloita olemalla ystävällinen itsellesi. Tieteellisiä todisteita löytyy paljon tukemaan ajatusta, että myötätunto on hieno perusta terveelle kumppanuudelle. Myötätunto myös omaa itseään kohtaan kasvattaa myös muiden ihmisten hyväksyntää.

Jaa juttu, jotta maailmassa olisi enemmän parempia puolisoita!

Lähde: Psychology Today