Tylsyys voi iskeä parisuhteessa, vaikka kaikki olisi hyvin ja elo kumppanin kanssa onnellista.

Valtaosa ihmisistä kyllästyy toisinaan päivittäisiin rutiineihinsa ja myös parisuhde voi alkaa tuntua tylsältä. Bustlen mukaan tämä on inhimillistä, koska ihmiset kaipaavat vaihtelua elämäänsä.

Tylsältä tuntuva parisuhde voi aiheuttaa huolta, mutta syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole; parisuhdeasiantuntijoiden mukaan tilannetta voi korjata lukuisilla tavoilla. Bustle listasikin sivuillaan 20 erilaista keinoa, joilla voit koettaa hätistää tylsyyden parisuhteestasi, ja suomensimme niistä osan alle.

Varmista, että pidät huolta itsestäsi

Seksi- ja parisuhdeterapeutti Cyndi Darnellin mukaan tylsältä tuntuvan parisuhteen taustalla voi olla se, että olet yleisesti tylsistynyt – et siis kyllästynyt kumppaniisi. Tämän takia kannattaa aloittaa tilanteen purkaminen itsestä ja omista tavoitteista.

”Onko jotain, mitä tekemällä voisit rikastaa omaa elämääsi? Jätätkö huomiotta sisältäsi kuuluvan kuiskauksen, joka kannustaisi sinua muuttamaan jotain itsessäsi? Luova projekti, jota et työstä? Keskity näihin asioihin ennen kuin käyt kiinni parisuhteeseesi”, Darnell sanoi Bustlelle.

Kun olet pohdiskellut asioita, saatatkin huomata tylsyyden kumpuavan sisältäpäin.

”Tylsyydestä kertova kumppani huomaa yli 80 prosenttia kerroista, että omaa itseään pitäisi kehittää ja tutkia, ja parisuhde on mukava tila omalle kasvulle ja itsensä vaalimiselle”, lisensoitui psykoterapeutti Michele Paiva totesi.

”Ei se sinusta johdu, vaan minusta” -sanonsta siis käytännössä pätee tässä tapauksessa ja se tarkoittaa sitä, että sinun on aika työstää itseäsi, jotta suhteesi olisi tyydyttävämpi.

Ole utelias

Uteliaisuus ja kysymysten esittäminen kumppanille ovat yksi keino piristää suhdetta. Pitkässäkin parisuhteessa voi aina oppia jotain uutta kumppanistaan, ja kliinisen ammattineuvoja Melissa Wesnerin mukaan tylsyys iskee suhteeseen vasta, kun uteliaisuus loppuu.

Jotta keskustelut saisi rullaamaan ja keksisi jotain kysyttävää, voi apua hakea muun muassa internetistä. Wesnerin mukaan esimerkiksi Gottman Institutella on sopiva sovellus, josta voi olla iloa.

”Heillä on avoimia kysymyksiä pareille, jotka voivat kysyä niitä vuorotellen toisilaan. Tämä on mainio työkalu esimerkiksi pitkille ajomatkoille, kun odottaa ravintolassa ruokaa tai vain hengailee kotona”, Wesner vinkkasi.

Koska ihmiset muuttuvat elämän mittaan ja jos olette olleet yhdessä jo vuosia, on myös mahdollista, että kumppanisi on nykyään eri ihminen kuin suhteenne alussa. Uteliasuus voi auttaa pääsemään kartalle, millainen ihminen kumppanisi on nykyään ja auttaa huomaamaan, miten hän on kasvanut ja muuttunut, joten istukaa alas ja keskustelkaa siitä, mistä nykyään pidätte tai ette pidä ja oppikaa uusia asioita toisistanne.

”Ihmiset haluavat tuntea olonsa nähdyksi ja arvostetuksi. Usein jäämmää jumiin parisuhteen rutiineihin emmekä huomaa kumppaneitamme yksilöinä”, viestinnän professori ja parisuhdeasiantuntija Cassandra LeClair selitti.

Keksikää jotain, mitä odotatte yhdessä

Bustlen mukaan jos teette samoja asioita joka päivä, alkaa tylsyys hiipiä elämään ja voi jopa syntyä tunne kuin olisitte jumissa. Tässä voi auttaa se, että suunnittelette yhdessä jotain hauskaa tulevaisuuteen, kuten lomamatkan (koronatilanne huomioiden) tai jonkin projektin, jota voitte työstää yhdessä.

”Aivan kuin ihmiset kaipaavat ylennyksiä työelämässä tunteakseen itsensä haastetuksi ja palkituksi, tarvitsevat paritkin samanlaista adrenaliiniryöppyä suhteeseen”, parisuhdeasiantuntija ja elämäntapavalmentaja Kali Rogers kertoi.

Valitkaa yhteinen tavoite tai päämäärä sekä keskustelkaa, miten etenette sitä kohti. Rogersin mukaan treffien, tapahtuman tai yhteisen projektin suunnitteleminen sytyttää kumppanuutta ja arvostusta. Vaikka kyse olisi vain pikaisesta viikonloppureissusta tai illalliskutsuista kotona, on teillä jotain hauskaa tulossa, jota voitte odottaa yhdessä, ja se samalla tuo piristystä suhteeseen.

Kokeilkaa staycationia

Parisuhdeasiantuntija Jessica Brighton pitää staycationeista, koska ne vaativat vähän matkustamista, rahaa tai suunnittelua. Staycation on eräänlainen loma, mutta sitä varten ei välttämättä poistuta kotoa tai jos poistutaan, niin yövytään omalla paikkakunnalla tai lähistöllä hotelissa.

Valitkaa yhdessä sopiva ajankohta, laittakaa puhelimet piiloon ja keskittykää toisiinne koko päivän ajaksi tehden yhdessä ruokaa, katsoen täydellisen elokuvan tai käymällä vaikkapa kävelyllä puistossa. Jos päätätte yöpyä hotellissa, nauttikaa huonepalvelun antimista ja hemmotelkaa itseänne.

”Tämä hetkittäinen muutos saa teidät irti normaalista arjesta ja mahdollistaa uudet kokemukset ja uusien muistojen rakentamisen yhdessä”, Brighton totesi Bustlelle.

Muistelkaa, mikä toi teidät yhteen

Jos et ole varma, miten aloittaa tylsyyden korjaaminen, suosittelee ammattimatchmaker Samantha Daniels palaaman takaisin suhteen alkuun ja muistelemaan, mikä teidät toi alun perin yhteen.

”Tämä saattaa sytyttää kipinän, joka on ollut hetken kateissa, ja voi auttaa teitä muistamaan juttuja, joita teillä on ollut tapana tehdä ilolla yhdessä”, hän sanoi.

Etenkin pitkässä suhteessa on helppo ajautua tilanteeseen, jossa pitää toista itsestäänselvyytenä, mutta suhteen alun muisteleminen voi tuoda taas eloon niitä lämpöisiä, pehmoisia tunteita ja suhde on täyttä iloa ja arvostusta ennen kuin huomaattekaan.

Voitte myös koettaa hätistää tylsyyttä toistamalla ensimmäisiä treffejänne uudelleen. Jos esimerkiksi suhteen alkuaikoina kävitte treffeillä katsomassa jonkin tietyn elokuvan, söitte mahtavaa intialaista ja kävelitte puiston läpi jäätöillä herkutellen, tehkää nämä samat jutut uudelleen; vaikka ette pystyisi toistamaan niitä täydellisesti, on tarkoitus saada uuden rakkauden tunne kukoistamaan uudelleen laukaisemalla vanhoja, onnellisia muistoja.

Hassutelkaa yhdessä

Psykoterapeutti Tina B. Tessinan mukaan nopein tapa hätistää tylsyys, on hassutella. Hän kehottaakin etsimään tapoja, joilla saatte toisenne nauramaan.

”Naurattakaa toisianne, miettikää juttuja, jotka ovat hauskoja, tavatkaa uusia ystäviä, tehkää jotain erilaista”, Tessina totesi.

Tylsään arkirutiiniin on helppo ajautua, mutta hauskuutta, hupia ja hassuttelua voi aina ujuttaa osaksi elämää, kun pyrkii tekemään niin. Jos pelleilette yhdessä ja koetatte saada toinen toisenne hymyilemään, on teillä pian liian hauskaa yhdessä, että tuntisitte tylsyyttä.

Tehkää jotain uutta päivittäin

Joskus täytyy todella tietoisesti pyrkiä muuttamaan tylsä vaihe muuksi. Seksikouluttaja Danielle Sepulveresin mukaan yksi parhaita tapoja voi olla se, että sitoudutte kokeilemaan jotain uutta päivittäin. Jos tavallinen päivä on esimerkiksi sellainen, että herättyä lähdette töihin, käytte töiden jälkeen kuntoilemassa, syötte ja menette unille, voitte koettaa löytää tapoja lisätä tähän arkirytmiin jotain uutta.

”Jättäkää pyykkäys väliin, kokeilkaa uutta ravintolaa, lukekaa toisillenne katkelmia lempikirjoistanne”, Sepulveres listasi esimerkkejä.

Teettepä mitä tahansa, koettakaa löytää se yksi asia, joka saa päivän tuntumaan erilaiselta, mikä voi muuttaa rutiinianne paremmaksi tai muodostaa uuden perinteen ja vähentää tunnetta siitä, että olette jumissa tehden samoja juttuja päivästä toiseen”, hän lisäsi.

Unohtakaa mukavuusalue

Tämä ei ole aina helppo teko, mutta mukavuusalueelta poistuminen on varma tapa lisätä jännitystä parisuhteeseen, muistuttaa psykoterapeutti Kara Lissy. Mukavuusalueen voi jättää taakseen niinkin helposti kuin katsomalla jotain uutta sarjaa yhdessä tai etsimällä viikonlopuksi jotain hauskaa tekemistä kotona oleilun sijaan.

Voit myös yrittää poistaa tylsyyttä lähtemällä yksin pois omalta mukavuusalueeltasi. Bustlen mukaan kun kokeilet yksin uusia juttuja, on sekin tapa puhaltaa uutta eloa suhteeseen; mieti jotain asiaa, jota olet aina halunnut tehdä, mutta et ole uskaltanut toteuttaa.

”Jos sinua on aina pelottanut olla yleisön edessä, kokeile improtunteja. Jos olet aina ollut tietoinen ulkonäöstäsi, vaihda tyyliäsi”, parisuhdeasiantuntija April Masini kertoi Bustlelle.

Miksi tällaiset teot voivat hyödyttää parisuhdetta? Kyse on Masinin mukaan siitä, että kun kokeilet jotain uutta, se voi aloittaa dominovaikutuksen, joka ulottuu myös suhteeseesi. Haastamalla itseäsi tuot uutta energiaa elämääsi, mikä vuorostaan vaikuttaa kumppaniisi ja suhteeseenne. Sinulla on tarinoita kerrottavaksi ja uutta itsevarmuutta, jos olet ylittänyt samalla pelkojasi.

Viettäkää hieman aikaa erillään

Jos olette yhdessä 24/7 ja/tai asutte yhdessä, voi suhteessa tulla hetkiä, kun toisen naamaa ei jaksa katella. Ennen kuin alat epäillä tylsyyden syyksi rakkauden tai kemian puutetta, kokeilkaa viettää aikaa hieman erillään. Kun keskitytte omiin juttuihin, harrastuksista ystäviin, se virkistää ja teillä on hauskoja tarinoita kerrottavana toisillenne, kun jälleen näette.

Kliininen psykologi Sabrina Romanoff huomautti myös salaperäisyyden merkityksestä suhteessa. Bustlen mukaan Romanoff suosittelee, että pari toisinaan ei olisi liian saatavilla toisilleen, sillä se voisi synnyttää uudelleen arvostusta toista kohtaan.

Erillään oleminen voi olla sitä, että olette illan omillaan ja käytte vaikkapa ulkona omien ystävien kanssa (koronatilanne huomioiden) ja ette ole yhteyksissä muutamaan tuntiin. Tai esimerkiksi niin, että toinen lähtee reissuun viikonlopuksi yksistään tai omien läheistensä kanssa ja säästää kaikki hauskat tarinat kerrottavaksi, kun pääsee takaisin kotiin.

Tiedostakaa, että tylsyys on tavallista myös parisuhteessa

Tässä on listattu tapoja, joilla voitte koettaa herättää suhteen uuteen kukoistukseen ja piristää sitä. Parisuhdevalmentaja ja terapeutti Anita Chlipalan mukaan on kuitenkin tarpeen myös ymmärtää, että keskiverto parisuhteessa on täysin normaalia tuntea tylsyyttä. Jos tylsyysvaihe iskee, älä oleta teidän olevan matkalla kohti eroa.

”Pienellä panostamisella pari pääsee eroon tästä jumivaiheesta”, Chlipala kertoi Bustlelle.

Tiedosta kuitenkin se, että sinä ja kumppanisi ette ole ainoa pari, joka on kokenut tällaisen muutoksen suhteessaan, eikä muutoksiin panostamisen takia tarvitse tuntea oloaan huonoksi. Kun hyväksyt tai hyväksytte, että tylsyys tulee ja menee ajoittain, voitte huomioida haukottavat hetkenne ja löytää hauskoja tapoja tehdä jotain uutta.

Löydät loput vinkit englanniksi täältä.

Lähde: Bustle