Kun on kyse lääketieteellisten ongelmien kehittymisestä, useimmat meistä mieltävät oireiksi fyysiset kivut ja epämukavan olon.

On kuitenkin oireita, jotka jäävät huomioimatta varoitusmerkkeinä, sillä niitä voi olla hyvin vaikea tunnistaa vakavan terveyshaitan oireiksi. Yksi tällainen oire on makea maku suussa. Asiantuntijoiden mukaan tämä oire saattaa kieliä diabeteksesta. Diabetespotilaat ovat sanoneet maistavansa makeutta usein aamulla, eikä tuo kyseinen maku välttämättä poistu hampaiden harjauksen myötä. Moni kuvailee makua sellaiseksi, kuin juuri olisi syönyt sokeria tai makeutusaineita.

Makean maun aistimus diabeteksen oireena johtuu usein siitä, että keho ei pysty säätelemään verensokeritasojaan. Haimalla, jossa myös verensokeria alentavaa insuliinia tuotetaan, on valtava rooli ruoansulatuksessa. Haima tuottaa myös glukagoniksi kutsuttua hormonia, joka taas estää verensokeritasoja menemästä liian matalalle. Näiden hormonien toiminnan häiriintyessä, veren sokeritaso voi kohota liian korkealle.

Makeaa makua suuhun voi myös aiheuttaa diabetekseen liittyvä diabeettinen ketoasidoosi (DKA). Yksi DKA:n oireista on eräänlainen makea, hedelmäinen haju hengityksessä, joka voi usein aiheuttaa makean maun suussa.

Jos suussa on säännöllisesti selittämätöntä makeaa makua, vaatii se tutkimusta. Vaikka aineenvaihdunnan syyt, kuten diabetes, ovat mahdollisia, samanlaisia ​​oireita voi ilmetä myös sivuonteloiden infektioista, viruksista, neurologisista ongelmista (aivohalvaus, epilepsia jne.), mahahappo-ongelmista tai jopa raskaudesta. Oireen selvittely aloitetaan yleensä verikokeella, jossa tarkastetaan verensokeri ja -hormonitasot.

Tämä diabeteksen oire on monille tuntematon, joten jaa juttu myös ystäville!

Lue myös: Iso osa diabetesdiagnoseista tehdään sattumalta – moni oire tunnetaan huonosti

Lähde: Bets Life