Niksien avulla vaate pitäisi palautua alkuperäiseen kokoonsa.

Monella on tullut suru puseroon, kun vaate on vahingossa kutistunut pesussa eikä se enää mahdu päälle niin kuin pitäisi. Onneksi on olemassa yksinkertaisia niksejä, joiden avulla kutistumisen voi ”peruuttaa” ja saada vaatteesta jälleen sopivan.

Reader’s Digest kertoi sivuillaan vinkkejä, joiden avulla pelastat pesussa kutistuneet vaatteet eri materiaalit huomioiden, ja suomensimme neuvot alle.

Puuvillasta tehdyt vaatteet

Reader’s Digestin mukaan puuvillasta tehty vaate on kenties jopa helpoin saada takaisin alkuperäiseen kokoonsa. Tarvitset vain ämpärin, vauvashampoota tai pehmeää hoitoainetta, haaleaa vettä sekä pyyhkeen.

Toimi näin:

  • Laita vaate ämpäriin ja täytä ämpäri haalealla vedellä
  • Lisää sekaan kaksi ruokalusikallista vauvashampoota tai hoitoainetta
  • Anna vaatteen liota 30 minuuttia

Reader’s Digestin mukaan toisten ohjeiden mukaan seuraavaksi pitäisi huuhdella vaate ja toiset kehottavat olemaan huuhtelematta. Olipa valintasi kumpi tahansa, on seuraava askel saada vaate mahdollisimman kuivaksi.

Helppo tapa on laittaa vaate tasaisesti pyyhkeelle ja kääriä se pyyhkeen sisään, jotta se on kostea, ei läpimärkä. Sen jälkeen avaa kääre varoen ja aseta vaate tasaisesti kuivumaan – ei siis roikkumaan – ja laita reunat kiinni nuppineuloilla tai käytä painavia esineitä venyttämään vaatteen materiaalia kuivumisen aikana – ja se on siinä!

The Sunin mukaan voit myös venytellä vaatetta käsin sen kuivuessa ja toistaa tämän prosessin niin monesti, että vaate on takaisin alkuperäisessä koossaan.

Kašmirvillasta ja muista eläinmateriaaleista tehdyt vaatteet

Reader’s Digestin mukaan prosessi on aika samankaltainen kuin puuvillan kanssa.

Toimi näin:

  • Täytä ämpäri haalealla vedellä
  • Lisää 1-2 ruokalusikallista etikkaa veteen (yhtä neljännesgallonaa kohti eli noin 0,95 litraa)
  • Laita vaate ämpäriin ja anna sen liota 30 minuuttia, samalla säännöllisesti venytellen vaatetta, kun se on vedessä

Kun vaate on lionnut, purista siitä pois mahdollisimman paljon vettä. Reader’s Digestin mukaan sen jälkeen vaatteeseen täytyy laittaa pyyhkeitä, joiden avulla sen saa palautettua alkuperäiseen kokoonsa, ja venyttää siitä mahdollisimman paljon prosessin aikana – lopuksi se vain ripustetaan kuivumaan.

Synteettisistä kuiduista tehdyt vaatteet

Synteettisten kuitujen, kuten polyesterin tai viskoosin, kanssa vaiheet ovat samankaltaiset kuin puuvillan kanssa.

Toimi näin:

  • Lisää ruokalusikallinen shampoota/hoitoainetta (yhtä neljännesgallonaa kohti eli noin 0,95 litraa) ämpäriin, jossa on haaleaa vettä
  • Laita vaate ämpäriin ja anna liota 15-20 minuuttia

Koska materiaali on herkkä, älä väännä sitä kuivaksi. Reader’s Digestin mukaan kun vaate on vielä märkä, aloita hellä venytysprosessi ja käytä nuppineuloja tai painavia esineitä painona vaatteella, kun se ilmakuivaa.

Kun vaate on täysin kuiva, huolehdi kunnollisesta säilytyksestä, jotta herkän vaatteen laatu säilyy.

Denimistä tehdyt vaatteet

Reader’s Digestin mukaan farkut ovatkin oma lukunsa. Denim ei yleensä kutistu, mutta kun siihen on yhdistetty muita materiaaleja, on se mahdollista.

Denimin kutistumiseen on kaksi ”lääkettä”. Ensimmäisessä sinun täytyy istua 15 minuutin ajan farkut jalassa ammeessa, jossa on haaleaa vettä, ja sen jälkeen tunnin ajan kävellä ympäriinsä/istua/säännöllisesti mennä kyykkyyn farkut jalassa, jotta niiden muoto palautuu.

Jos tämä ei kuulosta miellyttävältä, voit kokeilla käyttää samaa tapaa kuin puuvillasta tehtyjen vaatteiden kanssa ja ripustaa farkut lopuksi kuivumaan.

Lähde: Reader’s Digest, The Sun